Nová nemocnice v Prostějově má zahájit provoz na konci roku

9. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně Součková v sobotu vedení prostějovské nemocnice slíbila, že státní dotace ve výši 40 milionů korun dorazí co nejdříve. Dotace přislíbilo město i Olomoucký kraj. Pacienti by se měli začít stěhovat koncem letošního roku..


PROSTĚJOV - Ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD) v sobotu vedení prostějovské nemocnice slíbila, že státní dotace ve výši 40 milionů korun na vybavení stravovacího provozu nového pavilonu dorazí co nejdříve. Nemocnice však potřebuje na jeho dokončení v letošním roce ještě 180 milionů korun. Peníze získá z vlastních zdrojů, dotace přislíbilo město i Olomoucký kraj a nemocnice jedná i o půjčkách od městské a krajské samosprávy. Pacienti by se do zatím prázdných prostor měli začít stěhovat koncem letošního roku.

Díky poslanecké iniciativě byla navýšena dotace. „Už jsme podepsali schválené částky a je to jen otázka dobropisu na ministerstvo financí. Pak budou peníze ihned uvolněny,“ řekla v sobotu ČTK Součková, která si prohlédla nový areál.

Podle ředitele nemocnice Josefa Valenty čeká nemocnici vybudování stravovacího provozu za 90 milionů korun. Dalších 75 milionů korun si vyžádá nákup zdravotnické techniky a 15 milionů nemocnice investuje do vybavení oddělení.

„Snažíme se o to, aby nová nemocnice začala fungovat co nejdříve. Stávající situace, kdy máme oddělení ve dvou areálech, nás totiž ročně stojí 20 milionů korun. Až starou budovu opustíme, výrazně ušetříme a zlepší se i organizace práce,“ řekl v sobotu ČTK Valenta. Podle něj prostějovská radnice již schválila příspěvek nemocnici ve výši 15 milionů korun a tutéž částku si zařízení od města půjčí. Olomoucký kraj, který je zřizovatelem, nemocnici poskytl příspěvek 13 milionů korun a krajská rada projedná možnost návratné půjčky 27 milionů korun. Nemocnice by půjčky splácela od roku 2005.

Výstavba nového areálu prostějovské nemocnice začala již v roce 1980 a zatím stála 820 milionů korun. Nejprve byla postavena poliklinika a následně plicní, dětské a RTG oddělení. Letos v lednu se konala kolaudace hlavního pavilonu s operačními sály a lůžkovými odděleními. Původně měl být provoz zahájen v roce 1999, kvůli nedostatku financí se však práce oddálily.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?