Nová vyhláška zvýší nemocnicím výdaje

21. 8. 2006 10:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemalé problémy působí nová léková vyhláška platná od začátku srpna oběma nemocnicím okresu Hodonín. Jednoduchý přesun některých léků do jiné kategorie znamená pro ústavy zvýšení výdajů o několik milionů korun ročně...


Přesun některých léků do jiné úhradové skupiny zvýší nemocnicím rozpočty. Ústavy budou muset ušetřit miliony korun na provozu.

Kyjov, Hodonín - Nemalé problémy působí nová léková vyhláška platná od začátku srpna oběma nemocnicím okresu Hodonín. Jednoduchý přesun některých léků do jiné kategorie znamená pro ústavy zvýšení výdajů o několik milionů korun ročně. Ty budou muset špitály vzít z plánovaných nákladů na provoz areálu.

“ Jedná se o cytostatika a interferony. První používají onkologičtí pacienti, druhé například nemocní žloutenkou typu C. Dříve nám je hradila pojišťovna na základě receptu schváleného revizním lékařem. Nyní je bude prostřednictvím našeho skladu léků platit nemocnice z vypočtené paušální částky, kterou každoročně ústav získává. Přesun drahých léků se ale nepromítl do navýšení paušálu,“ informoval ředitel nemocnice Kyjov Igor Kalix.

Pro pokladnu tento fakt podle ředitele znamená, že jen za cytostatika budou Kyjovským chybět v rozpočtu ročně asi tři miliony korun. Tuto částku navýšenou o platby za léky pro žloutenku by pak musel ústav někde ušetřit.

“ Výdajové položky máme přesně dané. Všechny jsou potřebné pro fungování. Nemáme, kde bychom ušetřili. Přece nemůžeme začít méně topit,“ řekl Kalix. Ten kvůli neutěšené situaci oslovil vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny s návrhem na placení měsíčních zálohových částek, které by odpovídaly skutečné spotřebě. Vstřícnost pojišťovny tak rozhodne o řešení. Pokud nevyhoví, peníze chybějící nemocnici zůstanou jí.

“ Funkci ústavní lékárny nová vyhláška příliš neovlivní, přidá nám pouze práci. Dopad to bude mít ale na celou nemocnici. Jedná se o velmi významné částky,“ uvedl vedoucí nemocniční lékárny Karel Janča. Právě na jeho oddělení si pacienti speciální léky v Kyjově vyzvedávají.

Také v Hodoníně se s novou vyhláškou potýkají. “ I nám zasáhla do rozpočtu. Odhaduji navýšení výdajů o statisíce,“ uvedl ředitel tamního ústavu Pavel Baláš. Hodonínští ale na rozdíl od kolegů z Kyjova pojišťovny neoslovili. “ Je to vyhláška, tím je to dané. Pojišťovny to neovlivní,“ dodal Baláš.

Zdeněk Šmýd, Rovnost

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?