Novartis kupuje za 3,9 miliardy USD specialistu na rakovinu AAA

31. 10. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Švýcarská farmaceutická společnost Novartis koupí za 3,9 miliardy USD (86,1 miliardy Kč) francouzskou firmu Advanced Accelerator Aplications (AAA), která se specializuje na jadernou medicínu a její využití při léčbě nádorů.


Novartis, který je největším světovým výrobcem léků na předpis, si tak výrazně upevní pozici v oblasti onkologických léků, informovala včera agentura Reuters.

AAA vyrábí radiofarmaceutické přípravky, které obsahují radioizotopy a používají se klinicky jak pro diagnostiku, tak pro léčbu nádorů. Tržby tohoto podniku loni stouply o 23 procent na 109 milionů eur (2,8 miliardy Kč).

Vlajkovým produktem firmy je Lutathera. Koncem září schválila Evropská unie produkt k léčbě vzácných gastro-entero-pankreatických neuroendokrinních nádorů. Podobný nádor například zabil v roce 2011 zakladatele společnosti Apple Steva Jobse. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) by měl o produktu rozhodnout v lednu.

Firmu AAA založil v roce 2002 italský fyzik Stefano Buono s cílem využít patent od Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN). Od listopadu 2015 se s akciemi firmy obchoduje v New Yorku. Podnik má nyní 21 výrobních a výzkumných a vývojových zařízení. Zaměstnává 530 lidí ve 13 zemích - Belgii, Francii, Německu, Itálii, Polsku, Portugalsku, Španělsku, Švýcarsku, Nizozemsku, Británii, Izraeli, USA a Kanadě.

Novartis není jediným velkým výrobcem léků, který sází na radiofarmaceutické přípravky. Německý Bayer prodává přípravek Xofigo, který ozařuje kostní metastáze u pacientů s rakovinou prostaty, kteří nereagují na hormonální terapii. Bayer v současnosti testuje stejnou léčbu u dalších typů rakoviny, uvedl list The Wall Street Journal.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?