Novartis zahájí rozhovory o fúzi s konkurentem Aventis

22. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Švýcarská farmaceutická společnost Novartis zahájí rozhovory o fúzi s francouzsko-německým konkurentem Aventis, které by mohly vést k vytvoření druhého největšího výrobce léků na světě. "Představenstvo Novartisu se rozhodlo přijmout nabídku dozorčí rady Aventisu na projednání podmínek...


CURYCH - pro možné spojení podnikatelských aktivit,“ uvedla dnes společnost Novartis, která je v současnosti pátým největším výrobcem léků na světě.

Společnost Aventis pozvala Novartis k rozhovorům o fúzi, aby odvrátila nepřátelskou nabídku na převzetí od menšího domácího konkurenta Sanofi-Sythelabo. Firma Novartis v minulosti uvedla, že zahájí jednání pouze v případě, že si francouzská vláda udrží neutrální postoj. Francouzští představitelé totiž dali najevo, že preferují domácí spojení, jež by Francii udrželo strategicky důležitou silnou pozici ve výrobě léků.

Firma Novartis dnes rovněž oznámila, že její čistý zisk se v prvním čtvrtletí především díky jednorázovým položkám zvýšil o 22 procent na 1,29 miliardy dolarů. Celkové tržby stouply o 16 procent na 6,64 miliardy dolarů, přičemž tržby klíčové farmaceutické divize vzrostly o 19 procent na 4,31 miliardy dolarů. Společnost potvrdila, že v celém letošním roce očekává rekordní čistý i provozní zisk, píše agentura Reuters.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?