Nové centrum chirurgické péče v Brně ulehčí velkým nemocnicím

9. 9. 2013 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Připravované centrum chirurgické péče, které má vzniknout v Úrazové nemocnici v Brně zřejmě od jara 2015, ulehčí velkým nemocnicím. Centrum, jehož vybudování si vyžádá zhruba 62 milionů korun, je určeno pro zraněné mimo ohrožení života. Zastupitelé v minulých dnech schválili přípravu žádosti o dotaci, stavba by měla začít příští rok. Chod nemocnice příliš neomezí, řekl ČTK její ředitel Karel Doležal.


„V centru chirurgické péče budou končit pacienti, jejichž zranění není natolik vážné, aby je záchranáři převezli do traumacentra,“ uvedl Doležal. V areálu nemocnice se přestaví nynější chirurgické oddělení a přibudou nové prostory v bývalé jídelně. Tu nechalo vedení nemocnice zrušit už loni. V novém traktu budou v dolní části lůžka pro pacienty na pozorování, v prvním patře dvoupodlažní budovy budou rentgeny či endoskopie.

Podle Doležala přestavba neovlivní chod nemocnice. „Nejprve se opraví ta polovina, která je dnes volná, potom se do ní přesune stávající provoz a opravíme druhou polovinu,“ popsal ředitel. V nemocnici vznikne také nový vjezd pro sanitky.

V minulosti vždy jedna z brněnských nemocnic držela pohotovost a tamní lékaři ošetřovali akutní případy zraněných lidí. Nové centrum má tuto službu do určité míry nahradit. Budou zde působit mladí lékaři ze všech brněnských nemocnic, kteří podle evropských směrnic musí mít povinně za sebou službu na pohotovosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?