nové knihy

27. 1. 2016 12:27
přidejte názor
Autor: Redakce

Dana Göpfertová, Petr Pazdiora a kolektiv




100 infekcí – epidemiologie pro praxi

Rozsah: 288 stran Cena: 139 Kč ISBN: 978-80-7387-846-7 Vydavatel: Triton Kniha určená k rychlé orientaci praktických lékařů podává přehled o etiologii, výskytu, diagnostických možnostech, epidemiologických charakteristikách a zejména protiepidemických preventivních i represivních opatřeních u širokého spektra infekčních nemocí. Do stovky infekcí jsou vybrány a zahrnuty nákazy běžné v našich evropských podmínkách a další, které mají epidemiologický význam v ostatních podnebných pásmech a jsou nebo mohou k nám být pouze zavlečeny cizinci nebo osobami vracejícími se z pobytu v těchto oblastech. Nákazy jsou řazeny abecedně, výskyt exotických infekcí je dokumentován aktuálními kartogramy. V přílohách jsou uvedeny zásady odběrů biologického materiálu k mikrobiologickým vyšetřením, dále vybrané právní předpisy, seznam infekcí, při nichž se nařizuje izolace a povinné léčení, a platný očkovací kalendář.

Tomáš Kozák

Imunitní trombocytopenie

Rozsah: 136 stran Cena: 195 Kč ISBN: 978-80-7345-370-1 Vydavatel: Maxdorf Autor seznamuje s klinicky významnými typy trombocytopenie, zaměřuje se na imunitní trombocytopenii a její moderní komplexní farmakologickou i nefarmakologickou terapii.

Kamil Kalina a kolektiv

Klinická adiktologie

Rozsah: 696 stran Cena: 999 Kč ISBN: 978-80-247-4331-8 Vydavatel: Grada Autoři usilují o rozšíření a prohloubení všech rozměrů integrovaného bio-psychosociálního modelu závislosti látkové i nelátkové a její léčby, v jejímž ohnisku věda i praxe vždy vidí konkrétního člověka, pacienta či klienta, s jeho jedinečným příběhem. Kniha je určena jak studentům, tak začínajícím i pokročilým odborníkům.

František Kopřiva

Chronický kašel

Rozsah: 72 stran Cena: 195 Kč ISBN: 978-80-7345-450-0 Vydavatel: Maxdorf Kašel je na první pohled banální příznak, ale jeho správná léčba, tedy léčba orientovaná na pacienta, je velmi obtížná. Lékař, který od studentských let vnímá důraz na prioritu kauzálního přístupu k terapii oproti „pouhé“ léčbě symptomatické, snadno zapomene, že zatímco pro něj může být kašel pouhým projevem základního onemocnění (který při kauzální terapii postupně ustoupí), pro nemocného je kašel často tím, co jej trápí především. Praktický průvodce racionální farmakoterapií kašle toto lékařům připomíná a shrnuje léčebné možnosti.

Bohumil Seifert a kolektiv

Screening kolorektálního karcinomu

2., rozšířené vydání Rozsah: 128 stran Cena: 195 Kč ISBN: 978-80-7345-444-9 Vydavatel: Maxdorf V publikaci je popsán kolorektální karcinom, jeho etiopatogeneze, epidemiologie, diagnostika a možnosti prevence s ohledem na všeobecné praktické lékaře. Kniha uvádí vědecké podklady pro screening, strategie a používané metody u nás i v zahraničí, popisuje roli lékařů primární péče ve screeningu a přináší informaci o aktuálních výstupech a perspektivě screeningu kolorektálního karcinomu v České republice. Kniha rovněž poskytuje lékařům v praxi podklady pro vysvětlení screeningu pacientům a podávání informací při provádění testů na okultní krvácení do stolice nebo při odeslání a přípravě na kolonoskopii.

Jiří Mazánek a kolektiv

Stomatologie pro dentální hygienistky a zubní instrumentářky

Rozsah: 288 stran Cena: 395 Kč ISBN: 978-80-247-4865-8 Vydavatel: Grada V učebnici je popsána historie oboru stomatologie, velmi stručně základy anatomie a fyziologie tkání a orgánů ústní dutiny, vyšetření nemocného, zubní instrumentárium a zařízení ordinace, zobrazovací metody ve stomatologii, anestezie. Dále základy záchovného zubního lékařství, protetiky, ústní chirurgie, ortodoncie, parodontologie, onemocnění dutiny ústní a zvláštnosti práce s dětským pacientem. Součástí je základní problematika preventivní stomatologie, způsoby provádění orální hygieny a přehled současné zdravotnické legislativy. Uvedena je i kapitola o kardiopulmonální resuscitaci a poskytování neodkladné první pomoci při náhlých příhodách v ordinacích.

Vladislav Hytych

VATS lobektomie krok za krokem

Rozsah: 218 stran Cena: 695 Kč ISBN: 978-80-7345-449-4 Vydavatel: Maxdorf VATS (video-asistovaná thorakoskopická) lobektomie je jednou z nejmodernějších technik miniinvazivní plicní resekce. Kniha je praktickou učebnicí indikací, technik a taktiky operací, rozdělených do pěti kapitol odpovídajících plicním lalokům. V každé kapitole je popsána cesta klasická, cesta s minithorakotomií s hrudním rozvěračem, způsob VATS bez hrudního rozvěrače a čistá cesta VTS (videothorakoskopická). Vlastní postup je shrnut v heslech a jsou zdůrazněny klíčové momenty operace. Text a poznámky jsou doplněny schématy a hlavně fotografiemi z vlastních operací.

Marcelo F. Vela, Joel E. Richter, John E. Pandolfino a kolektiv

Refluxní choroba jícnu – GERD

Rozsah: 280 stran Cena: 699 Kč ISBN: 978-80-247-4063-8 Vydavatel: Grada Gastroenterologové, prak tičtí lékaři i internisté najdou v publikaci aktuální návody pro léčbu choroby a komplexní péči o nemocného, doporučení, algoritmy vhodných postupů, kazuistiky, ale také upozornění na úskalí a možné komplikace medikamentózní i chirurgické léčby. Část knihy je věnována vedení speciálních klinických případů (refrakterní GERD, laryngofaryngeální reflux, nekardiální bolest na hrudi, s GERD sdružená dysfagie), poslední část se týká souvislostí Barrettova jícnu s GERD (diagnóza, sledování a léčebné možnosti).

Jarmila Kelnarová a kolektiv

Ošetřovatelství pro SZŠ – 1. ročník

2., přepracované a doplněné vydání Rozsah: 248 stran Cena: 289 Kč ISBN: 978-80-247-5332-4 Vydavatel: Grada Druhé vydání základní učebnice ošetřovatelských postupů a témat z předmětu Ošetřovatelství pro 1. ročník oboru zdravotnický asistent. Obsahuje i pracovní postupy při péči o pomůcky a jejich dezinfekci, při polohování nemocných, hygienické péči, výživě a informace o obvazovém materiálu a obvazové technice.

Jan Lebl, Jiřina Zapletalová

Turnerův syndrom

4. vydání Rozsah: 62 stran Cena: 145 Kč ISBN: 978-80-7345-446-3 Vydavatel: Maxdorf Cílem autorů je přinést informace a poučení rodičům děvčat s tímto syndromem, dívkám a ženám samotným, ale také jejich lékařům, kteří se s Turnerovým syndromem nesetkávají často.

Pavla Kudlová

Ošetřovatelská péče v diabetologii

Rozsah: 212 stran Cena: 269 Kč ISBN: 978-80-247-5367-6 Vydavatel: Grada Učebnice z edice Sestra sleduje cíl specifického vzdělání ošetřovatelského personálu, na jehož znalostech a zkušenostech často závisí kvalita života a prognóza pacienta s diabetem.

William McGuire, R. F. C. Hull (eds.)

Rozhovory s C. G. Jungem

Rozsah: 304 stran Cena: 465 Kč ISBN: 978-80-262-0914-0 Vydavatel: Portál Rozhovory z let 1933–1961 zachycují vývoj osobnosti C. G. Junga a jeho ducha. Soubor tvoří zhruba 20 interview

pro noviny, časopisy, rozhlas i televizi. Obsažen je i pověstný rozhovor s Johnem Freemanem pro televizní stanici BBC, v němž se Jung slavnou větou „Nemusím věřit, ale vím“ vyjadřuje k víře v Boha. Jung v rozhovorech např. popisuje svůj vztah s Freudem a postoj ke klasické psychoanalýze, vyjadřuje názory na válečnou a poválečnou dobu (včetně odkazů na Československo), na německou mentalitu, odpovídá na obvinění, že kolaboroval s nacismem, vysvětluje základní alchymické koncepty, pojem archetypu či téma osobnostní typologie, zmiňuje se o své rodině.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?