nové knihy

4. 1. 2016 10:23
přidejte názor
Autor: Redakce

Zbyněk Straňák, Jan Janota a kolektiv




Neonatologie

2., rozšířené a přepracované vydání Rozsah: 640 stran Cena: 820 Kč ISBN: 978-80-204-3861-4 Vydavatel: Mladá fronta, edice Aeskulap Monografie našich předních specialistů v oboru je praktickým manuálem, který se snaží poskytnout ucelené informace o příčinách, symptomech a léčbě nejzávažnějších a nejčastějších patologických stavů novorozenců. Měl by pomoci v rychlé diagnostice problémů novorozence po porodu a v prvních dnech života, předložit širokou diferenciálně diagnostickou rozvahu a přinést jasná doporučení vedoucí k léčbě dané patologie, stabilizaci stavu, případně připravit novorozence na transport. Kapitoly jsou uspořádány abecedně, každá odpovídá jednomu klinickému, laboratornímu nebo diagnostickému problému.
Kromě aktualizace textů původního vydání byly nově doplněny kapitoly o epidemiologických indikátorech perinatální péče a péče o kojence, monitorování stavu plodu in utero, hodnocení, prevenci a léčbě bolesti, etice v neonatologii, chromozomálních aberacích, principech vývojové péče a vrozených vývojových vadách hlavy a trupu.
Publikace je určena pediatrům a neonatologům všech zdravotnických zařízení, především však lékařům menších a středních porodnic, novorozeneckých a dětských oddělení, kteří nemají široké zázemí jednotky intenzivní péče. Zároveň bude i cenným zdrojem odborných informací pro postgraduální studium a předatestační přípravu v pediatrii a neonatologii. První vydání publikace získalo cenu předsednictva České lékařské společnosti JEP za nejlepší odbornou knižní publikaci za rok 2013.
(Recenzi publikace si můžete přečíst

na str. 43.)

Rudolf Kotas

Bolesti hlavy v klinické praxi

Rozsah: 312 stran Cena: 595 Kč ISBN: 978-80-7345-443-2 Vydavatel: Maxdorf Bolest hlavy je těžké objektivizovat, na druhé straně bolesti hlavy významně snižují kvalitu života a často vedou k pracovní neschopnosti… Kniha kromě širšího záběru odráží velký pokrok medicíny ve studiu bolestí hlavy od začátku nového milénia, který se týká jak pochopení příčin a mechanismů bolestí hlavy, tak nových farmakoterapeutických možností.

Vladimír Tesař, Ondřej Viklický a kolektiv

Klinická nefrologie

2., zcela přepracované a doplněné vydání Rozsah: 560 stran Cena: 1199 Kč ISBN: 978-80-247-4367-7 Vydavatel: Grada Text o 18 kapitolách je základním studijním materiálem pro studenty medicíny, jehož didaktickou hodnotu zvyšuje zařazení 200 tabulek, 150 barevných i černobílých ilustrací a odkazy na další studijní literaturu.

Jan Máca a kolektiv

ARDS v klinické praxi

Rozsah: 695 stran Cena: 795 Kč ISBN: 978-80-7345-447-0 Vydavatel: Maxdorf Syndrom akutní dechové tísně (ARDS) je významná klinická jednotka zahrnující těžké formy respiračního selhání nekardiální etiologie. Vzniká na podkladě rozsáhlé heterogenní skupiny zevních a vnitřních inzultů postihujících plicní parenchym. Problematika ARDS zasahuje do mnoha oblastí v intenzivní medicíně a je jedním z nejčastějších faktorů zhoršujících nemocnost a úmrtnost kriticky nemocných (30–60 %).
Publikace přináší úvod do problematiky syndromu po stránce teoretické (historie, epidemiologie, patogeneze, budoucnost) a praktické (ujednocení náhledu na dostupné terapeutické intervence a usnadnění rozhodování o jejich užití). Popisuje rovněž vztah ARDS ke dvěma nejvýznamnějším patologickým jednotkám na JIP – k syndromu multiorgánové dysfunkce (MODS) a sepsi.

Jiří Ferda a kolektiv

Inovativní zobrazovací metody

Rozsah: 140 stran Cena: 390 Kč ISBN: 978-80-7492-186-5 Vydavatel: Galén Monografie podává přehled o současných moderních postupech diagnostického zobrazování a postupů terapie vedené zobrazovacími metodami. Jsou zmíněny trendy vývoje v posledních 30 letech a poté je věnována pozornost zobrazování neuroendokrinních nádorů, zátěžovému perfuznímu zobrazení myokardu pomocí CT, chemické analýze složení močových konkrementů, multiparametrickému zobrazování nádorových procesů na 3T magnetické rezonanci, hybridnímu zobrazení pomocí PET/MR, zobrazování polytraumat na CT, diagnostice poranění ligových fotbalistů pomocí 3T magnetické rezonance, kontrastnímu ultrasonografickému zobrazení endoleaku po implantaci abdominálních stentgraftů, léčbě kostních metastáz karcinomu prostaty 223-radiem, endovaskulární aplikaci kmenových buněk do jaterního parenchymu před resekcí jaterních metastáz kolorektálního karcinomu a radioembolizační léčbě hepatocelulárního karcinomu skleněnými mikročásticemi s 90-yttriem.

Jan Žižka, Jaroslav Tintěra, Marek Mechl a kolektiv

Protokoly MR zobrazování – pokročilé techniky

Rozsah: 163 stran Cena: 600 Kč ISBN: 978-80-7492-179-7 Vydavatel: Galén Předcházející titul Protokoly MR zobrazování rozšiřuje tato publikace o dalších třicet vyšetřovacích MR protokolů použitelných na různých přístrojích bez ohledu na konkrétní model či výrobce. Jsou zde zpracovány protokoly technicky náročnější na správné provedení a protokoly méně běžných druhů vyšetření, jako je například MR srdce, hrudníku, prsů, orgánů malé pánve, plodu nebo MR angiografie s použitím kontrastní látky. Publikace je doplněna kapitolami o bezpečnosti MR diagnostiky, o zobrazování difuze, funkční MR, spektroskopii a problematice zobrazování na přístrojích 3 Tesla.

Hugo Přibyl

Lidské potřeby ve stáří

Rozsah: 96 stran Cena: 195 Kč ISBN: 978-80-7345-437-1 Vydavatel: Maxdorf Publikace je určena sestrám, pečovatelkám, sociálním pracovníkům, rodinným příslušníkům, dobrovolníkům. Nejedná se o učebnici geriatrie, autorovým záměrem bylo zjednodušeně shrnout základní teoretické poznatky a poukázat na rozdíl ve vnímání potřeb starších a mladších seniorů.

Marie Zítková, Andrea Pokorná, Erna Mičudová

Vedení nových pracovníků v ošetřovatelské praxi

Pro staniční a vrchní sestry Rozsah: 168 stran Cena: 269 Kč ISBN: 978-80-247-5094-1 Vydavatel: Grada Vedení adaptačního procesu u všeobecných sester, fyzioterapeutů, zdravotních laborantů a dalších nelékařských profesí a představení jeho nástrojů jsou obsahem novinky z edice Sestra.

Patrik Burda, Lenka Šolcová

Ošetřovatelská péče, 1. díl

Pro obor ošetřovatel Rozsah: 228 stran Cena: 299 Kč ISBN: 978-80-247-5333-1 Vydavatel: Grada Učebnice aplikující teoretické poznatky z oboru ošetřovatelství do praxe je členěna do kapitol, které vycházejí ze školních vzdělávacích programů pro obor ošetřovatel. Tři díly odpovídají náplni vzdělávání v jednotlivých ročnících.

Susan Ayers, Richard de Visser

Psychologie v medicíně

Rozsah: 568 stran Cena: 1499 Kč ISBN: 978-80-247-5230-3 Vydavatel: Grada „S psychologií je to jako s dršťkovou polévkou – studenti ji buď milují, nebo nesnášejí,“ vyjádřili se o své knize autoři, „touto publikací proto chceme skeptiky povzbudit k bližšímu prozkoumání psychologie a k jejímu využívání v klinické praxi.“

Martina Bašková

Metodika psychofyzické přípravy na porod

Rozsah: 112 stran Cena: 199 Kč ISBN: 978-80-247-5361-4 Vydavatel: Grada Hlavními tématy publikace jsou správné vedení psychofyzické přípravy na porod a organizace kurzů této přípravy, popsány jsou faktory ovlivňující průběh a management psychofyzické přípravy na porod, šestinedělí a péči o dítě.

Zdeněk Martínek

Agresivita a kriminalita školní mládeže

2., aktualizované a rozšířené vydání Rozsah: 192 stran Cena: 289 Kč ISBN: 978-80- 247-5309-6 Vydavatel: Grada Autor seznamuje odbornou i laickou veřejnost s druhy, příčinami a důsledky agrese, s nimiž se lze setkat ve školním prostředí, a aktuálně se zabývá také novými fenomény patologického chování dětí, jako je kyberšikana.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?