nové knihy

27. 10. 2015 10:38
přidejte názor
Autor: Redakce

Lukáš Horčička et al.




Inkontinence moči v každodenní praxi

Rozsah: 170 stran Cena: 280 Kč ISBN: 978-80-204-3741-9 Vydavatel: Mladá fronta, edice Postgraduální medicíny Kniha je určena především lékařům první linie – praktickým lékařům, internistům gynekologům, kteří se s inkontinentními pacienty setkávají v každodenní praxi. Měla by být návodem k aktivnímu vyhledávání, pomůckou pro základní diagnostiku a léčbu. Inkontinencí trpí přibližně 7 % populace, a tak není divu, že se lékaři první linie setkávají s postiženými lidmi téměř každý den. Přitom se řada pacientů k problému nepřizná a trvá dlouho, než se začnou léčit. Péče je finančně velice náročná jak pro pacienta, tak i pro ošetřující zdravotnická zařízení a zejména pro celý zdravotní systém. I proto je zapotřebí co nejvíce proces péče o inkontinentní pacienty zracionalizovat a zefektivnit.

Kolektiv autorů, Eva Závadová (ed.)

Onkologická imunologie

Rozsah: 320 stran Cena: 490 Kč ISBN: 978-80-204-3756-3 Vydavatel: Mladá fronta, edice Aeskulap Monografie podává aktuální pohled na imunologické aspekty vybraných onkologických onemocnění jakožto žhavé téma posledních let.
V úvodních kapitolách se autoři zabývají významem imunitní reakce v rámci protinádorové terapie, vývojem, farmakologickými aspekty protinádorové imunoterapie, adoptivní imunoterapií či hodnocením imunitní odpovědi u pacientů s nádorovým onemocněním. Samostatné kapitoly jsou pak věnovány preventivním vakcínám proti lidským papillomavirům, imunoterapii u maligního melanomu, urologických nádorů, kolorektálního karcinomu, karcinomu pankreatu, karcinomu prsu, karcinomu plic a u nádorů hlavy a krku. Zvláštní kapitola pojednává o specifikách imunoterapie v dětské onkologii, zajímavý je též pohled chirurga na imunoterapii v léčbě solidních nádorů. V závěru knihy autoři zdůrazňují význam spolupráce klinického imunologa s klinickým onkologem.

Ondřej Slabý a kolektiv

Molekulární medicína

Rozsah: 598 stran Cena: 1200 Kč ISBN: 978-80-7492-121-6 Vydavatel: Galén Autorský kolektiv více než čtyřiceti vysokoškolských pedagogů a odborníků pracujících v různých oblastech molekulární medicíny předkládá ucelený pohled na tento progresivní a dynamicky se rozvíjející obor.

Richard Češka a kolektiv

Interna

2., aktualizované vydání Rozsah: 870 stran Cena: 1499 Kč ISBN: 978-80-7387-885-6 Vydavatel: Triton Monografie pokrývá v základním rozsahu celé spektrum chorob všech interních oborů. Zvláštní pozornost je věnována chorobám, se kterými se lékaři v obecné interní praxi setkávají nejčastěji, a problematice akutních stavů. První vydání získalo ocenění ČLS JEP za nejlepší knižní publikaci roku 2010.

Josef Vodička a kolektiv

Traumatologie hrudníku

Rozsah: 241 stran Cena: 1200 Kč ISBN: 978-80-7492-168-1 Vydavatel: Galén Poranění hrudníku se v Evropě podílí na každém druhém úmrtí při dopravní nehodě, a v zámoří je dokonce druhým nejčastějším smrtelným úrazem. Kolektiv plzeňských a pražských autorů proto připravil prakticky koncipovanou a bohatě ilustrovanou monografii shrnující základní informace potřebné k pochopení a zvládnutí péče o nemocné s poraněním hrudníku. Určena je jak pro studium pregraduální, tak – zejména – postgraduální.

Hynek Mírka, Jiří Ferda

Multidetektorová výpočetní tomografie

Perfuzní vyšetření V první části publikace jsou rozebrány základní technické a matematické principy metody a pracovní postupy při provádění vyšetření. Jsou popsány vlastnosti mikrocirkulace za normálních i patologických podmínek a její vztah k zobrazení perfuze. Dvě kapitoly se věnují problematice radiační zátěže při CT vyšetřeních. Ve druhé části jsou na konkrétních klinických případech vysvětleny praktické aplikace metody při vyšetřování různých orgánů. Důraz je kladen na vyšetřování cévních onemocnění mozku a nádorových onemocnění. Jsou rovněž uvedeny příklady vyšetřování ischemické choroby srdeční včetně zátěžového vyšetření a využití dat z perfuzního CT pro dynamickou (4D) CT angiografii.

Radim Brdička, William Didden

Genetika v klinické praxi II.

Rozsah: 192 stran Cena: 300 Kč ISBN: 978-80-7492-182-7 Vydavatel: Galén Lidský genom není dokonalý a pravděpodobně obsahuje vedle „vhodných“ informací i takové, které mohou neblaze ovlivnit zdraví. Autoři představují možnosti, jež nabízí současná diagnostika v různých oblastech zkoumání naší genetické výbavy.

Lea Takácsová, Daniela Sobotková, Lenka Šulová a kolektiv

Psychologie v perinatální péči

Praktické otázky a náročné situace Rozsah: 208 stran Cena: 299 Kč ISBN: 978-80-247-5127-6 Vydavatel: Grada Interdisciplinární pohled na problematiku péče o ženu v průběhu porodu a poporodního období se zaměřením na náročné situace a s důrazem na praktická doporučení.

Jindřiška Perušičová

Diabetes mellitus a gastrointestinální trakt

Rozsah: 108 stran Cena: 195 Kč ISBN: 978-80-7345-433-3 Vydavatel: Maxdorf Častými komplikacemi u více než poloviny diabetiků jsou zažívací obtíže. Publikace se proto věnuje orgánům a tkáním gastrointestinálního traktu, které jsou přítomností DM2 ovlivněny.

Renata Vytejčková, Petra Sedlářová, Vlasta Wirthová a kolektiv

Ošetřovatelské postupy v péči o nemocné III

Speciální část Rozsah: 308 stran Cena: 369 ISBN: 978-247-3421-7 Vydavatel: Grada Učebnice pro studenty oboru ošetřovatelství poslouží jako učební pomůcka také studentům všeobecného lékařství.

Jindřiška Perušičová

Diabetes mellitus a kardiovaskulární onemocnění – Kardiabetes

Rozsah: 118 stran Cena: 195 Kč ISBN: 978-80-7345-408-1 Vydavatel: Maxdorf Problematika vyššího rizika rozvoje koronárních srdečních nemocí, mozkové mrtvice a úmrtí na cévní choroby u nemocných s diabetem v porovnání s nemocnými bez diabetu je základním tématem publikace, pojednávající i o jiném typu srdečního onemocnění u nemocných diabetem, a to svalové funkční chorobě, která se nazývá diabetická kardiomyopatie. Autorka se dále zaměřuje na vliv jednotlivých antidiabetických léků na snížení kardiovaskulárních rizik.

Eva Moravcová, Zuzana Podaná, Jiří Buriánek a kolektiv

Delikvence mládeže – trendy a souvislosti

Rozsah: 232 stran Cena: 199 Kč ISBN: 978-80-7387-860-3 Vydavatel: Triton Monografie podává přehled výsledků reprezentativního výzkumu delikvence u žáků 7.–9. tříd základních škol a gymnázií v ČR z roku 2013 a nabízí jejich srovnání s rokem 2007. Analyzuje vliv relevantních individuálních (sebekontrola, osobní morálka) i sociálních faktorů, například rodiny, školy nebo vrstevníků, zvláště pak delikventních kamarádů. Využívá získaných poznatků k ověření některých starších i novějších teorií, které vysvětlují vznik delikventních tendencí a usilují o jejich predikci (P. O. Wikström). Diskutuje také metodologické otázky spojené se získáváním dat a ukazuje možnosti využití pokročilých statistických metod při jejich hodnocení.

Filip Brož, Daniela Vodáčková

Krizová intervence v kazuistikách

Rozsah: 168 stran Cena: 259 Kč ISBN: 978-80-262-0811-2 Vydavatel: Portál První část knihy pomocí příběhů nabízí hlavní údaje o krizi a krizové intervenci a na kazuistikách ilustruje základní postupy řešení krizových situací. Druhá část pojednává o jednotlivých typech těchto situací, ukazuje nejdůležitější vodítka pro řešení a přináší i řadu kazuistik, které probíraná témata propojují. Kazuistiky pocházejí z oblasti telefonické intervence i z rozhovorů tváří v tvář.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?