Nové knihy

22. 12. 2016 11:08
přidejte názor
Autor: Redakce

MUDr. Luboš Kotík, CSc.




Předoperační vyšetření dospělých

Rozsah: 136 stran Cena: 250 Kč ISBN 978-80-2044248-2 Vydavatel: Mladá fronta, edice Aeskulap Přichází druhé, přepracované a rozšířené vydání praktické příručky shrnující na jednom místě všechny aspekty předoperačního vyšetření takovým způsobem, aby v textu bylo možno rychle najít podklady pro posouzení konkrétního pacienta – tzn. najít konkrétní řešení v dané situaci, oddělit stěžejní informaci od informace podrobné a zároveň případným zájemcům podat dostatečné zdůvodnění, proč je takový postup doporučován.
Jedná se o příručku pro klinickou praxi, a nikoli o dílo snažící se vyčerpávajícím způsobem shrnout všechny názorové aspekty a patofyziologické rozbory týkající se dané problematiky. Dalším důvodem vzniku této knížky je fakt, že související mezinárodní doporučení jsou nezřídka velmi rozsáhlá a orientace v nich je zdlouhavá a obtížná. Některé postupy se navíc pro naši medicínu nehodí, neboť například nemáme rutinně k dispozici určité metody.
MUDr. Petr Vachata, Ph. D., a prof. MUDr. Martin Sameš, CSc.

Lícní nerv – anatomie, patologie, léčba

Rozsah: 384 stran Cena: 495 Kč ISBN:978-80204-3252-0 Vydavatel: Mladá fronta, edice Postgraduální medicíny Monografie Lícní nerv sestavená odborníky s největšími zkušenostmi v této problematice je určena všem medicínským oborům setkávajícím se ve své praxi s patologiemi lícního nervu od neurologů a neurochirurgů, přes otorhinolaryngology, stomatochirurgy, plastické chirurgy, oční a rehabilitační lékaře, fyzioterapeuty, radiology až po praktické lékaře. Obecná část obsahuje vedle historických poznámek, anatomie a topografické anatomie chirurgických přístupů i komplexní přehled vyšetřovacích technik.
Nechybí ani přehled všech skórovacích systémů používaných pro hodnocení poruchy funkce lícního nervu a jeho regenerace. V části věnované léčbě je vedle současného pohledu na regeneraci a rekonstrukční techniky periferních nervů, podán komplexní přehled chirurgických rekonstrukčních technik reinervačních a reanimačních, včetně svalových transpozic a okuloplastických procedur.
MUDr. Marta Olejárová, CSc., a kolektiv

Revmatologie v obrazech

Rozsah: 280 stran Cena 450 Kč ISBN 978-80204-4249-9 Vydavatel: Mladá fronta, edice Aeskulap Publikace Revmatologie v obrazech vznikla s cílem zaplnit na českém trhu prázdné místo mezi specializovanou revmatologickou literaturou a rovněž vyjít vstříc potřebě mladých lékařů v postgraduální přípravě v oborech revmatologie, ortopedie, interní medicíny, všeobecného praktického lékařství a dalších specializacích.
Autoři si dali za cíl pomoci klinikům rozpoznat různé formy artritid, difuzních onemocnění pojiva a dalších vybraných revmatických chorob, jejich možné klinické projevy a jednotlivá stadia vývoje či průběhu nemoci. Obrazová dokumentace byla pečlivě vybrána pěti zkušenými revmatology se zkušeností s výukou pregraduálních i postgraduálních

studentů. Snímky jsou maximálně ilustrativní, popisné a informativní. Každý snímek je doprovázen krátkým kazuistickým popisem případu a pacientových obtíží, díky čemuž čtenář získá ucelenou představu o konkrétní klinické manifestaci dané choroby u konkrétního nemocného.
Jaroslava Raudenská a Alena Javůrková (Eds.)

The Psychological Context of Labour Pain

Rozsah: 94 stran ISBN 978-163483-825-2 Vydavatel: New York: Nova Science Publishers Dvě české psycholožky spojily úsilí, sestavily mezinárodní tým a výsledkem je publikace sice rozsahem útlá (94 číslovaných stran), ale obsahem pozoruhodná. Významná je zejména vědeckost přístupu a pak odkaz na mimořádnou lidskost tématu – bolesti, která je spojena s přinášením nového života, s rozením. Autorky v několika kapitolách procházejí sociokulturní kontext vnímání porodní bolesti a pokračují tématy psychologických aspektů porodní bolesti, vyrovnávání se s nimi, obavami z nich i ze samotného porodu.
Samostatnou kapitolu si zasloužilo téma císařského řezu, který si matka vyžádá. Autorky nabízejí výsledky řady mezinárodních studií, jež se zaměřují na rozdíly prožitku bolesti a které porovnávají kulturní a národnostní rozdíly mezi rodičkami.
Doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., Petra Hátlová

Nevěřte ani mně aneb Špinavé triky i neuvěřitelné možnosti estetické medicíny

Rozsah: 384 stran Cena: 349 Kč ISBN: 978-80204-3123-3 Vydavatel: Mladá fronta Kniha je nejenom průvodcem po novém a fascinujícím světě estetické medicíny, ale unikátně radí čtenáři, kde všude jsou na něj kladeny pasti, které mohou vyjít draho nejenom jeho kapsu, ale i zdraví. Tak jako se nelze vydat na cesty po světě bez seriózního a obsažného průvodce, ani tato kniha nemůže chybět komukoli, kdo zvažuje podstoupit některý ze zákroků. Ve třech kapitolách přináší informace nejen o nejčastějších problémech estetické medicíny a možnostech jejich řešení, nýbrž též o tricích, úskocích a všemožných rizicích, které se v tomto neustále se vyvíjejícím oboru vyskytují. Vybrané stavy jsou doplněny kazuistikami.
Jan Vachek, Vladimír Tesař, Oskar Zakiyanov, Kateřina Maxová

Farmakoterapie v těhotenství a při kojení, 2. vydání

Rozsah: 371 stran Cena: 495 Kč ISBN: 978-807345-497-5 Vydavatel: Maxdorf 2016, Edice Jessenius Po úspěchu prvního vydání mimořádně aktuální a přehledné monografie připravil autorský kolektiv vedený dr. Vachkem druhou, rozšířenou a aktualizovanou edici. Autoři zpracovávají citlivé téma – zvažují možné následky léků pro plod či kojence, na druhou stranu jsou si vědomi rizika neléčeného onemocnění matky. Kromě řady dalších aktualizací publikace obsahuje soupis všech přípravků, které přišly na trh v období od jejího prvního uvedení. U každého léčiva je uvedeno hodnocení jeho bezpečnosti v těhotenství i při kojení včetně komentáře. Závěrečná část obsahuje stručný přehled doporučených léčiv u některých častých onemocnění a stavů, s nimiž se setkáváme v každodenní praxi u těhotných a kojících žen. Uveden je i souhrn uznávaných on-line i tištěných literárních zdrojů.
Eva Rychlíková

Manuální medicína, 5. rozšířené vydání

Průvodce diagnostikou a léčbou vertebrogenních poruch Rozsah: 504 stran Cena: 695 Kč ISBN: 978-807345-474-6 Vydavatel: Maxdorf 2016, Edice Jessenius Vydavatel: Maxdorf Od prvního vydání publikace uplynulo již neuvěřitelných 29 let. Kniha je jedním z nejoblíbenějších praktických průvodců a návodů pro všechny lékaře, kteří se ve své praxi setkávají s pacienty trpícími vertebrogenními poruchami. Dílo se komplexně věnuje léčbě poruch, významné místo má vždy farmakoterapie. Doc. MUDr. Eva Rychlíková, CSc., je vůdčí a průkopnickou osobností oboru v mezinárodním měřítku. Je také považována za zakladatelku oboru v řadě zemí střední a východní Evropy, celý život školila lékaře nejen u nás, ale rovněž v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Holandsku, Belgii či Velké Británii.
Eliška Hašková Coolidge

Pět amerických prezidentů, česká babička a já

Rozsah: 256 stran + 40 stran přílohy Cena: 299 Kč ISBN: 978-80204-3968-0 Vydavatel: Mladá fronta Nové doplněné a rozšířené vydání vzpomínek Elišky Haškové Coolidge, významné Češky, která se dokázala prosadit jak ve vrcholném politickém prostředí v USA, tak po revoluci i v bývalé vlasti. Rodačka z Prahy začala kariéru v Bílém domě, kde pracovala coby zvláštní asistentka pěti amerických prezidentů, ve vysokých pozicích na Ministerstvu zahraničních věcí USA. V současnosti napomáhá společenským i podnikatelským kontaktům mezi Českou republikou a USA. Intenzivně se věnuje umění a managementu společenského chování, diplomatického a byznysového protokolu, vede v češtině i angličtině kurzy etikety pro veřejnost, firmy a státní správu. Etiketu učí dokonce i děti a teenagery.
Blanka Milfaitová

Příběh psaný do vody

Rozsah: 320 stran Cena: 549 Kč ISBN: 978-80-2043946-8 Vydavatel: Mladá fronta Blanka Milfaitová byla obyčejná holka: chodila do práce, jež ji nebavila, žila ve vztazích, které ji nenaplňovaly. Pochybovala o tom, jestli tohle je ten skutečný život. Jednoho dne dala vale práci, nefunkčnímu vztahu i velkému městu a odstěhovala se na Šumavu, kde začala vařit marmelády světové chuti a začala konečně žít podle sebe. I o této změně pojednává Blančina veleúspěšná kniha Příběh opravdové vášně. Její druhá kniha představuje ohlédnutí za rokem, který strávila na cestách po ostrovech skutečných i těch, které si neseme jako Robinsoni sami v sobě. Je to příběh, který není psán do vody…

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?