Nové knihy

15. 12. 2016 13:30
přidejte názor
Autor: Redakce

Alena Adamíková a kol. Kombinovaná antidiabetická




2. typu

Rozsah: 104 stran Cena: 320 Kč ISBN: 978-80204-4224-6 Vydavatel: Mladá fronta, edice Postgraduální medicíny Diabetes mellitus 2. typu je progresivní onemocnění charakterizované porušenou inzulinovou senzitivitou, redukcí inzulinové sekrece a postupným selháváním funkce beta-buněk. Doporučení pro léčbu diabetu zdůrazňují dosažení individuálních cílových hodnot kompenzace efektivní a bezpečnou terapií, která může zlepšit perspektivy pacienta. Včasná kombinace antidiabetik včetně inzulinu podle možností a potřeby pacienta je často nezbytná. Při kombinované antidiabetické terapii se využívá komplementárního mechanismu účinku léků, které zasahují přímo do patofyziologie onemocnění.

Publikace vychází z praktických zkušeností diabetologů, ať už pracují v ambulancích, nebo na nemocničních odděleních, kde jsou řešeny akutní i pozdní diabetické komplikace. Je určena diabetologům, internistům a praktickým lékařům pečujícím o diabetiky.
Martin Polák

Urgentní příjem

Nejčastější znaky, příznaky a nemoci na oddělení urgentního příjmu 2., přepracované a doplněné vydání Rozsah: 768 stran Cena: 682 Kč ISBN: 978-80204-3939-0 Vydavatel: Mladá fronta, edice Postgraduální medicíny Autor se věnuje nejčastějším stavům, s kterými se může lékař na oddělení urgentního příjmu setkat, především stavům interní povahy. Součástí publikace jsou seznamy léků pro urgentní použití, kapitoly o třídění pacientů, kteří přicházejí na oddělení urgentního příjmu, o dokumentaci na urgentních příjmech, o zásadách transportu pacientů v rámci nemocnice a kapitola o péči o pacienty v terminálním stadiu onemocnění. První vydání publikace bylo rychle rozebráno a druhé obsahuje řadu nových a přepracovaných kapitol, včetně vybraných diagnostických a terapeutických algoritmů na urgentním příjmu.
Martina Vašáková, Radim Bečvář, Milan Lukáš, Martina Šterclová, Hikmet Al-Hiti

Plicní postižení u systémových nemocí pojiva a idiopatických zánětů v gastroenterologii

Rozsah: 208 stran Cena: 320 Kč ISBN: 978-80204-4044-0 Vydavatel:Mladá

fronta, edice Postgraduální medicíny Kniha přináší přehled možných postižení plicní tkáně a cév u systémových nemocí pojiva včetně vaskulitid, u idiopatických střevních zánětů a autoimunitních hepatitid, nechybí ani návod, jak tato postižení diagnostikovat a léčit. Revmatologická část se věnuje definici, epidemiologii a obecné charakteristice dané nemoci s uvedením klinického obrazu, včetně fenotypů, výčtu cílových tkání a orgánů, diagnostického přístupu, principů léčby a prognózy. Plicní část obsahuje výčet typů plicních postižení, specifické diagnostické postupy a léčbu podle jednotlivých fenotypů. Vaskulární plicní část se zabývá arteriální plicní hypertenzí – zda bývá přítomna, jak často, je-li třeba u dané nemoci provádět screening plošně, jak diagnostikovat a léčit.
Kateřina Menšíková, Martin Bareš, Petr Kaňovský a kol.

Atypické parkinsonské syndromy

Rozsah: 277 stran Cena: 490 Kč ISBN: 978-807492-223-7 Vydavatel: Galén Významný pokrok v poznání biologie neurodegenerativních onemocnění zapříčinil zásadní posun v chápání taxonomie a nozologie onemocnění manifestujících se parkinsonským syndromem. Znalost patologického korelátu příslušného onemocnění zcela změnila způsob klasifikace poruch, nazývaných atypické parkinsonské syndromy. Nemoci z tohoto okruhu jsou v monografii popsány a komentovány nejen z hlediska současných klinických diagnostických kritérií, ale i posledních taxonomických trendů, založených na ultrastrukturálních histopatologických studiích.
Pavel Kolář, Miloš Máček a kolektiv

Základy klinické rehabilitace

Rozsah: 167 stran Cena: 390 Kč ISBN: 978-807492-219-0 Vydavatel: Galén Učebnice přináší studentům lékařských fakult soubor základních poznatků z oboru rehabilitace. Text mohou využívat také studenti fyzioterapie v bakalářském programu.
Milan Halenka, Zdeněk Fryšták

Atlas ultrasonografie štítné žlázy

Rozsah: 256 stran Cena: 995 Kč ISBN: 978-807345-455-5 Vydavatel: Maxdorf Atlas obsahuje několik set podrobně popsaných ultrasonografických obrazů štítné žlázy a může sloužit jak pro přípravu na atestaci v endokrinologii a zobrazovacích metodách, tak pro každodenní praxi.
Eva Sedláčková, Viera Bajčiová a kol.

Neuroendokrinní nádory

Rozsah: 373 stran Cena: 695 Kč ISBN: 978-807345-468-5 Vydavatel: Maxdorf Pojem neuroendokrinní nádory zahrnuje heterogenní skupinu nádorů pocházejících ze sekrečních buněk neuroendokrinního systému. Nejčastěji jsou tyto neoplazie lokalizovány v pankreatu, plicích, tenkém střevě či apendixu, mohou však vznikat ve velkém počtu dalších orgánů. Historicky nejznámějším neuroendokrinním tumorem je karcinoid. Monografie velkého autorského kolektivu seznamuje onkology i lékaře dalších odborností s aktuálním stavem diagnostiky a terapie těchto nádorů, které již dávno nelze považovat za vzácné. Milan Nakonečný

Obecná psychologie

Rozsah: 664 stran Cena: 799 Kč ISBN: 978-807387-929-7 Vydavatel: Triton Publikace zobecňuje vědecko-empirické poznatky základních psychologických věd, které podrobněji zkoumají základní činitele lidské psychiky, aspekty jejího vývoje, její biologické a sociokulturní determinanty a také historický vývoj pojetí psychologie, jejích konceptů, metodologie, teorie psychiky, systematizaci psychologických jevů a oborů a další teoretické otázky. Jádro knihy tvoří teoretický úvod a tři tematické části: psychické procesy, osobnost a psychologické směry.
Wendy Holden

Narodili se, aby přežili

Rozsah: 312 stran Cena: 349 Kč ISBN: 978-80204-3800-3 Vydavatel: Mladá fronta Mezi milionem obětí holokaustu, které byly v roce 1944 poslány do koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau, prošly Priska, Rachel i Anka jeho branami s tajemstvím – všechny tři právě otěhotněly a svému osudu musely čelit samy, bez manžela. S obrovským strachem z budoucnosti, poté, co už ztratily tolik svých blízkých, se tyto mladé ženy upnuly k tomu jedinému, co jim v životě zbylo: zachránit sebe a své nenarozené dítě. Jedna z matek pocházela z Třebechovic pod Orebem, druhá z Bratislavy a třetí z polské Lodže. Kniha mapuje neuvěřitelné příběhy těchto tří žen – nejdříve z Osvětimi, pak z německého pracovního tábora, kde, polomrtvé hlady a udřené z nelidské práce, se snažily zakrýt svůj stav. A nakonec je čekala pekelná 17denní cesta vlakem s tisíci dalšími vězni přes západní a jižní Čechy do tábora smrti v rakouském Mauthausenu… Marta Davouze

Loď v Bretani

Rozsah: 240 stran Cena: 279 Kč ISBN: 978-80204-4185-0 Vydavatel: Mladá fronta Po bestselleru „Dům v Bretani“ přichází autorka s dalšími příhodami ze svého bretaňského domova, ze svých cest do Česka a z dovolených po Evropě. Jako obvykle jsou její historky zábavné, mísí se v nich laskavý humor se sarkastickými postřehy, přičemž nešetří nikoho, ani sebe. Jednu kapitolu pojala formou fiktivního interview pro tisk. Odpovídá v něm na nejčastější dotazy, které jí publikum klade, text však obsahuje i hlubší reflexe o lidském bytí.
Yaa Gyasi

Návrat domů

Rozsah: 288 stran Cena: 299 Kč ISBN: 978-80204-3937-6 Vydavatel: Mladá fronta Dvě sestry, Effia a Esi, dcery různých otců, ale stejné matky, se v Ghaně narodí ve dvou různých vesnicích a jedna o druhé nevědí. Effii provdají za Angličana a ona vede pohodlný život v přepychových komnatách pevnosti

Cape Coast. Její potomci budou jezdit za vzděláním do ciziny a po návratu na Zlaté pobřeží získají úřednická místa ve správě kolonií. Esi, uvězněná hluboko pod Effií v ženské kobce pevnosti a pak poslaná na lodi do Ameriky, bude prodána do otroctví.

Román se táhne od ghanských válek k otrokářství a občanské válce v Americe, od uhelných dolů na americkém Jihu k Velké migraci do Harlemu 20. století, prochází příběhy, osudy a zeměmi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?