Nové monitorovací systémy pomohou pacientům karlovarské nemocnice

31. 7. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská nemocnice získala moderní monitorovací přístroje a stoly pro operační sály za 23,5 milionu korun. Jsou součástí velkého nákupu vybavení, který je dotován z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad, řekl novinářům generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice a.s. (KKN) Josef März.


Monitorovací systémy jsou určeny pro akutní a intenzivní péči. Využívat je budou pacienti a zdravotnický personál od urgentního příjmu až po jednotky intenzivní péče. „Hlavní přínos je v tom, že přístroje jsou na pacienta napojeny a jsou s ním až do konce intenzivní péče. Není třeba je odpojovat při každém převozu na jiné pracoviště,“ uvedla vedoucí lékařka karlovarské emergency Dagmar Märzová.

Nové přístroje podle náměstka pro nechirurgické obory karlovarské nemocnice Roberta Jandy výrazně sníží rizika spojená s opakovaným odpojováním pacientů nebo s tím, že údaje musela sestra zapisovat, aby byly k dispozici dalšímu lékaři. „Pokud se stane neočekávaná událost, přístroje ji zaznamenají a lékař může ihned podle údajů nebo i ze záznamu reagovat,“ uvedl.

Podobně i stoly pro operační sály za 11,5 milionu usnadní personálu manipulaci s pacientem. Jsou polohovatelné a jejich vrchní desky se dají odpojit od stolu a pacienta na nich rovnou převážet. Jedna z desek je navíc z polykarbonátu, takže je průsvitná rentgenem.

Karlovarská nemocnice získá z dotačního projektu vybavení za asi 120 milionů korun. Na řadu přístrojů přitom kvůli pozastavenému ROP Severozápad čekala i dva roky. Například s monitorovacími systémy se počítalo už při stavbě Pavilonu akutní medicíny před dvěma lety.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?