Nové operační středisko záchranky v Liberci přijde na 17,5 mil. Kč

7. 3. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Výstavba nového operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje přijde na 17,5 milionu korun. Původní odhad byl zhruba o pět milionů korun vyšší.


Dodavatelem stavební části bude firma BAF, která zvítězila ve veřejné soutěži v konkurenci více než 20 stavebních firem. Část nákladů na stavbu hradí evropské fondy, kraj přidá 10,8 milionu korun. Peníze už schválila krajská rada, řekl ekonomický náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Záchranná služba sídlí v Liberci ve dvou vilách blízko liberecké nemocnice a další stanoviště má na letišti. Vily prošly v minulých letech rekonstrukcí, operační středisko už ale nevyhovuje současným potřebám. „Prostor je velmi stísněný. Někdy se divím, že jsou operátorky schopné vnímat i něco jiného než hovor u vedlejšího stolu,“ řekla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj). Až bude středisko dokončeno, jednu z vil podle ní záchranka opustí.

Nové operační středisko nezlepší jen pracovní podmínky a zázemí pro záchranáře. Zlepší se především operační systém, se kterým pracuje. Současný není kompatibilní s ostatními operačními systémy, v případě kolapsu tak nemohou službu převzít dispečeři v Ústí nad Labem nebo Praze. Jako velká slabina se to ukázalo předloni v červenci, kdy zasáhl středisko kulový blesk, poničil počítače a vyřadil informační systém. „Sanitky musely dispečerky navádět mobilem jako před 15 lety,“ řekl ČTK ředitel záchranné služby Stanislav Mackovík.

Nové středisko chtěla záchranka vybudovat spolu s garážemi u vrtulníkové základny na libereckém letišti, to by ale vyžadovalo změnu územního plánu, což potrvá více než rok. Tak dlouho nelze čekat, vedení proto zvolilo jinou variantu - nové operační středisko vybuduje z bývalé restaurace Neli v areálu liberecké nemocnice. „Umožní to napojit se na nemocniční záložní systémy,“ řekla Kocumová. Projekt za 47 milionů korun je z velké části financován z evropských fondů, dotace je ale určena především na vybavení nového operačního střediska. Stavět by se mělo už letos.

„Jde hlavně o to, abychom byli kompatibilní, abychom byli schopni komunikovat s kteroukoli jinou záchrankou. Když nám vyhoří dispečink, aby mohli jeho úlohu převzít dispečeři v Ústí nebo Praze, s technologií, kterou máme dnes, to nejde,“ vysvětlil Mackovík. Lépe budou záchranáři komunikovat i s ostatními složkami integrovaného záchranného systému. Nová operační centra totiž budují i krajští hasiči a policie. V budoucnu by měla umožnit lepší komunikaci i sdílení informací.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?