Nové pořadníky by měly zamezit korupci

9. 9. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na příkaz ministra zdravotnictví Leoše Hegera připravují fakultní nemocnice nový systém pořadníků na operace. Organizace pojištěnců i pacientů to vítají.


Pořadníky by měly být transparentní a zamezovat možnosti korupce. Realizace této vize však zdaleka není u konce. Nemocnice musí garantovat ochranu osobních dat pacientů. Ze zveřejněných dat nesmí být patrné, o jakého pacienta jde, a neměla by být uvedena ani přesná diagnóza. Pacienti by mohli být v seznamu vedeni například pod přiděleným kódem. Podle právníka Platformy zdravotních pojištěnců ČR Ondřeje Dostála není z prohlášení vlády jasné, zda se mají listiny vztahovat na zákrok obecně, pracoviště, nebo dokonce operatéra.

Dostál předpokládá, že na akutní případy se čekací listiny vztahovat nebudou. Systém musí umět zabránit tomu, aby jedna osoba mohla dát svévolně pacientovi statut akutního pacienta - zde vidí Dostál největší prostor pro korupci. I z tohoto důvodu by pacienti podle Dostála měli mít, v případě pochybností o svém zařazení, možnost napadnout rozhodnutí lékařů u správního řízení. Listiny budou přístupné on-line a pacienti s přiřazeným kódem budou moci sledovat, jak v pořadníku postupují. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň uvedl, že si pacienti budou moci vybrat i konkrétní pracoviště a bude záležet pouze na jejich rozhodnutí, zda si vyberou nemocnici dále od svého domova, kde mají kratší čekací lhůty.

Redakční dodatek: U článku Screeningová mamografie, Sestra 5/2010, s. 58-59, autorky Bc. Veroniky Jandorové, nebylo uvedeno, že je zároveň studentkou Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice. Tímto údaje k článku dodatečně doplňujeme.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?