Nové poznatky o počtu obětí i přenosu MERS

16. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Saúdská Arábie oznámila, že skutečný počet obětí koronaviru MERS je téměř o 50 % vyšší, než dosud uváděly oficiální údaje. Rovněž počet nakažených narostl o pětinu. Uveřejněna byla navíc studie dokazující spojitost mezi MERS a velbloudy.




Navýšení počtu nakažených a zemřelých ve statistikách způsobila kontrola všech dat týkajících se šíření MERS (jenž se v zemi objevil v roce 2012), kterou v květnu nařídilo saúdskoarabské ministerstvo zdravotnictví. Celkové množství potvrzených případů nákazy tak stouplo z 575 na 688, počet obětí se zvýšil ze 190 na 282. Mortalita vzrostla ze 33 na 41 %.

Další personální čistka

Ministerstvo zdravotnictví nicméně ujistilo, že navzdory zvýšeným údajům o počtu nakažených a zemřelých se šíření MERS v Saúdské Arábii v posledních několika týdnech nejspíše zpomaluje. Kvůli nákaze se nyní léčí 53 pacientů, 353 se uzdravilo. Tiskový mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) uvedl, že vítá snahy o zpřesnění a doplnění informací o infekci MERS. Na dotaz ohledně zvýšené úmrtnosti na virus odpověděl, že se stále jedná o relativně malou skupinu v porovnání s celkovou populací.
Saúdskoarabské ministerstvo uvedlo, že přijalo nová opatření, která mají zlepšit sbírání a vyhodnocování dat, včetně standardizace testování vzorků a nových guidelines

k jejich popisování a skladování. Ministr zdravotnictví Adel Fakieh oznámil, že v souvislosti s MERS odvolal svého náměstka Ziada Memishe v reakci na kritiku ze strany mezinárodního vědeckého společenství, podle něhož saúdskoarabské úřady nezvládaly krizi po vypuknutí MERS a dostatečně nespolupracovaly se specializovanými laboratořemi, které jim nabízely pomoc.
„Infekční choroby nerespektují státní, náboženské či kulturní hranice, takže naprostá otevřenost a upřímnost společně s včasnou izolací a léčbou jsou tím nejlepším postupem pro minimalizaci počtu obětí, dokud se nepodaří definitivně identifikovat zdroj nákazy a způsob jejího šíření,“ upozorňuje britský virolog Ian Jones.

Genetika ukazuje na velbloudy

Jako o zdroji šíření koronaviru MERS na člověka se nejčastěji uvažovalo o velbloudech jednohrbých. Nyní bylo toto podezření potvrzeno případem dokumentovaným v Saúdské Arábii. Studie uveřejněná v New England Journal of Medicine zjistila stejný virus jak u velbloudů, tak i jejich 44letého majitele, který infekci MERS podlehl. Muž vlastnil 9 velbloudů, kteří podle svědků onemocněli krátce před tím, než se nakazil on sám. Analýza vzorků koronaviru pocházející od zvířat i člověka prokázala, že sekvence celého genomu je u obou vzorků identická. „Naše poznatky jasně ukazují, že MERS se na člověka přenáší prostřednictvím blízkého kontaktu s infikovanými velbloudy,“ píší autoři studie.
Virolog Jonathan Ball z Nottinghamské univerzity připomenul, že je to poprvé, co byla spojitost mezi dromedáry a nákazou MERS mezi lidmi potvrzena geneticky. „Zatím však není jisté, jak k nákaze dochází. Nejčastěji se zmiňuje přenos prostřednictvím respiračních cest, ale zjištěny byly i vysoké koncentrace koronaviru ve velbloudím mléce,“ upozorňuje profesor Ball a zdůrazňuje, že pro objasnění dosud nezodpovězených otázek týkajících se MERS a jeho šíření je třeba řady dalších výzkumů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?