Nové sídlo záchranky by mohlo mít stavební povolení příští rok

3. 12. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Magistrát zamítl odvolání městské části Troja a občanského sdružení Troja Trojou kvůli novému sídlu pražské zdravotnické záchranné služby. Stavební povolení by mohlo být vydáno v druhé polovině roku 2015, řekla ČTK mluvčí pražského magistrátu Petra Hrubá.


„Nyní čekáme na vydání územního rozhodnutí stavebním úřadem a nabytí právní moci tohoto rozhodnutí. Stavební řízení bude probíhat náležitě dle správního řádu, proto určit v tuto chvíli konkrétní termín zahájení výstavby není možné. Optimisticky odhadujeme vydání stavebního povolení na druhou polovinu příštího roku,“ uvedla Hrubá.

Městská část měla ke stavbě připomínky již dříve. Kvůli nim se celá budova v projektu o několik metrů posouvala a bylo nutné vykoupit pozemky od soukromých majitelů za 9,4 milionu korun.

Troja v podaném odvolání například namítá, že stavba bude mít negativní vliv na údolní nivu jako významný krajinný prvek. Úřady ale argumentují tím, že už byla stejně poškozená stavbou tunelu Blanka. „Trojská kotlina je pro Prahu unikátní celek zachovalé přírody, který je ze všech stran obklopen městskou zástavbou a slouží jako kvalitní rekreační a oddychové území pro tisíce Pražanů,“ uvádí městská část v odvolání. Proto nesouhlasí ani s tím, že by z budovy vzlétal záchranářský vrtulník.

Vadí jí také umístění administrativní budovy Zdravotnické záchranné služby Hlavního města Prahy v záplavové zóně. V případně povodní by některé příjezdy k budově zatarasily protipovodňové zábrany. „Tato situace by znesnadňovala práci poskytovatelů zdravotnické záchranné služby, a to například při výjezdu sanitek z kapacitní garáže, která je v objektu situována, nebo při dopravě pracovníků ředitelství, dispečinku a zásahové skupiny do a z budovy,“ píše se v dokumentu.

Záchranka ale plánuje budovu využívat především pro administrativu. V projektu počítá jen se dvěma místy, odkud budou sanitky vyjíždět pro pacienty, dalších 49 míst bude pro sanitní vozidla záložní. Celkem projekt počítá s 126 parkovacími místy.

Nové sídlo záchranné služby bude stát na křižovatce ulic Povltavská a Vodácká v těsném sousedství s vyústěním budovaného tunelového komplexu Blanka. Stavba měla být podle původních plánů hotová už v září 2011, další informace hovořily o tom, že se začne stavět ještě letos.

Součástí budovy záchranné služby by podle dřívějších informací měl být heliport, dispečink s 25 stanovišti operátorů, garáž pro záchranářský kamion Golem, školicí centrum, hotelové pokoje pro hosty, tělocvična, autoservis, prádelna a jídelna. Počítá se rovněž s lékárnou a myčkou, které by sloužily i veřejnosti. V budově zůstanou rezervy pro možný nárůst počtu záchranářů v budoucnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?