Nové vybavení zlepší péči o pacienty s nemocemi trávicí trubice

1. 12. 2014 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Přesnější a rychlejší vyšetření a také větší pohodlí umožní pacientům nové vybavení pro diagnostiku a léčbu nemocí trávicí trubice v klinickém centru Iscare. Pro lékaře znamená nová technologie využívající interaktivní techniku s vysokým rozlišením posun v péči o nemocné i v dalším vzdělávání a rozvoji léčby.


ČTK to řekl přednosta centra profesor Milan Lukáš. Podobně vybavené pracoviště má podle něj jen pět nemocnic v Evropě.

Endoskopický sál v centru jako jediný v Česku má kompletně skleněné stěny. Usnadní to udržování hygieny a výrazně sníží riziko přenosu infekce. Místnost je vybavena velkoplošnou obrazovkou a dvěma menšími monitory, na kterých lékař ukáže pacientovi výsledek vyšetření a vysvětlí možnosti léčby. V zákrokovém sále pak odstraní menší nádory z trávicí trubice, rozšíří v ní zúžené úseky či zastaví krvácení.
Sál je interaktivní, lékaři na kongresech mohou sledovat přímé přenosy operací a ze sálu on-line konzultovat postup s odborníky na celém světě. Iscare poskytne novou technologii pro školení lékařů po celé ČR.

„Vyšetření technikou s nejvyšší kvalitou obrazu na třech monitorech umožňuje přesnější posouzení nálezu na sliznici trávicího ústrojí, porovnání nálezů během operace s předcházejícími vyšetřeními a s výsledky jiných zobrazovacích metod, jako výpočetní tomografie, magnetická rezonance nebo ultrazvukové vyšetření,“ doplnil profesor.

Zabudování přístrojů do zavěšených stativů usnadní manipulaci i přístup k vyšetřovanému. Nově se také využije ke zvětšení břišní dutiny pro vyšetření místo vzduchu oxid uhličitý. Rychleji se vstřebá, takže pacient po vyšetření netrpí bolestmi.

Iscare do novinky investoval zhruba šest milionů korun, z toho čtyři miliony na zařízení zákrokového sálu a dva miliony na přístrojové vybavení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?