Nového šéfa VZP bude sněmovna volit možná příští týden

19. 4. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zřejmě příští týden by Poslanecká sněmovna mohla volit nového ředitele VZP. Vláda na tuto funkci navrhla šéfa pražské Všeobecné fakultní nemocnice Pavla Horáka, který se dnes byl představit poslancům ČSSD."Myslím, že pan ředitel jako vládní kandidát má určitě podporu klubu sociální demokracie," řekl poté David Rath...


Praha - Zřejmě příští týden by Poslanecká sněmovna mohla volit nového ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny. Vláda na tuto funkci navrhla šéfa pražské Všeobecné fakultní nemocnice Pavla Horáka, který se dnes byl představit poslancům ČSSD.

„Myslím, že pan ředitel jako vládní kandidát má určitě podporu klubu sociální demokracie,“ řekl poté novinářům ministr zdravotnictví David Rath. Žádný ze zákonodárců nejsilnější vládní strany podle něj neměl k Horákovi výhrady.

Předseda poslanců ČSSD Michal Hašek uvedl, že na začátku dnes začínající schůze sociální demokraté navrhnou zařazení nového bodu, a to volbu ředitele VZP. Ke konci měsíce totiž podle zákona končí mandát prozatímnímu šéfovi pojišťovny Josefu Čekalovi. Rath předpokládá, že volba se uskuteční příští týden.

Horák písemně oslovil všechny frakce v dolní komoře, nyní záleží na klubech, zda se s ním budou chtít stejně jako sociální demokraté ještě před volbou osobně seznámit, dodal ministr. Například ODS vyčítá kabinetu, že nominaci nepředcházelo výběrové řízení a výběr Horáka považuje za netransparentní. Někteří poslanci by také přivítali, kdyby bylo kandidátů víc.

Hlavním úkolem definitivního ředitele největší pojišťovny v zemi je pokračovat v její ekonomické stabilizaci, uvedl Rath. Dluh VZP se podařilo kvůli výrazné finanční pomoci státu i omezení výdajů snížit ze 14 miliard na nynějších 7,5 miliard. Vysoké zadlužení ministr přičítá bývalé ředitelce VZP Jiřině Musílkové, kterou poslanci odvolali letos v lednu.

Příspěvky s názvem článku na který reagujete posílejte přes formulářZDE Pravidla diskuse najdete v prohlášení vydavatele.

Rath na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu uvalil v listopadu nucenou správu. Od té doby stát zvýšil platby pojistného za děti, studenty, nezaměstnané a důchodce. Pojišťovna získala i několik miliard pojistného za zrušené státní podniky. Vláda tento týden rozhodla o tom, že stát pojišťovně půjčí 2,5 miliardy korun. Dluh by tak měl podle Ratha klesnout na pět miliard.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?