Nového zdravotního systému v USA zatím využilo jen 100.000 lidí

14. 11. 2013 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Od říjnového spuštění zdravotní reformy ve Spojených státech se zapsalo k novému zdravotnímu pojištění jen něco málo přes 100.000 Američanů, kteří dosud žádné neměli. Oznámily to americké úřady.


Je to pouhých 1,5 procenta z počtu zájemců, který vláda doufá získat do konce března 2014.

Počet 106.185 nově zaregistrovaných osob, který oznámilo ministerstvo zdravotnictví, zahrnuje navíc i lidi, kteří ještě nezaplatili své první poplatky. Dosavadní malý zájem zapojit se do nového systému se podle agentury AFP vysvětluje hlavně technickými problémy, se kterými se od svého spuštění 1. října potýká příslušný vládní server.

Americký prezident Barack Obama ještě před spuštěním reformy, která patří k jeho klíčovým domácím projektům a dostala označení Obamacare, přislíbil, že původní pojistky lidem zůstanou, pokud jsou s nimi spokojeni. To se ale nestalo a pojišťovny začaly klienty k jejich nelibosti převádět na nové zdravotní plány. Ty jsou podle nových smluv dražší, což se stalo terčem kritiky.

Za problémy s pojistkami se již dříve Obama omluvil a přislíbil najít řešení. Nyní se čeká, zda vyslyší kritiku i z vlastních řad a volání po tom, aby reformu upravil v duchu původních slibů.

Šéf Bílého domu již podle amerických médií nařídil svým spolupracovníkům, aby se pokusili najít „administrativní řešení“ problému s rušenými pojistkami a aby upravili nedostatky v zákoně o zdravotní péči.

Cílem Obamacare je zajistit dostupnou zdravotní péči milionům nepojištěných Američanů. Reforma zdravotnictví je nejambicióznějším sociálním programem v Americe od 60. let. Republikáni reformu, schválenou Kongresem v roce 2010 a posléze potvrzenou nejvyšším soudem, odmítají a měsíce se ji intenzivně snaží zrušit, případně alespoň oslabit. Tvrdí, že zvýší cenu pojistek a že je nespravedlivá v tom, že nutí pod hrozbou pokuty k pojištění i ty Američany, kteří ho nechtějí.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?