Novela o povinných elektronických receptech prošla i třetím čtením a míří do Senátu

17. 12. 2012 7:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři by měli od roku 2015 předepisovat recepty až na výjimečné případy povinně elektronicky. Uvádí to novela zákona o léčivech, kterou v pátek schválila i hlasy opozice Sněmovna. Poslanci v předloze, kterou dostane k posouzení Senát, zatím neumožnili zásilkový prodej i u léků na předpis.


Povinné využívání elektronického receptu zařadila dolní komora na návrh zdravotnického výboru do původně technické vládní normy, která přejímá evropské směrnice a má hlavně ochránit české pacienty před padělky léků.

Předkladatelé z řad koaličních poslanců si od zavedení povinných elektronických receptů slibují úspory jedné až dvou miliard korun ročně. Zmizí podle nich také falešné recepty. Výjimky stanoví vyhláškou ministerstvo zdravotnictví.

Elektronický recept mohou lékaři vystavovat po dohodě s pacientem už několik let. Systém ale prý není příliš využíván, drtivá většina receptů je nyní papírová.

Výbor původně chtěl vložit do předlohy i rozšíření zásilkového prodeje na léky na recept. Sněmovna ustanovení na návrh spoluautora Borise Šťastného (ODS) vypustila - mělo by být v budoucnu upřesněno.

Výbor prosadil do vládní novely přidat i další změny. Týkají se omezení vývozu léků z českého trhu provozovateli lékáren, kteří jsou zároveň distributory, a funkce vedoucího lékárníka. Jeden farmaceut by ji mohl výslovně vykonávat jen pro jednu lékárnu.

Původní vládní návrh zákona uvádí, že firma, která je držitelem rozhodnutí o registraci, bude zodpovědná za trvalé sledování bezpečnosti svých léčivých přípravků. Předloha dále zpřesňuje ochranné prvky léků na recept i vydávaných v lékárnách jen na průkaz.

Novela také upravuje účinnější a efektivnější možnost postihu v případech, kdy se léky prodávají na tržištích nebo v zásilkovém prodeji na internetu, aniž jsou dodržena pravidla zásilkového výdeje. Sankce za porušení zákona mohou činit až 20 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?