Novelu zákona o léčivech projedná vláda, výhrady má i svaz pacientů

11. 2. 2010 9:00
přidejte názor
Autor: skinnychef.com
Novelou zákona o léčivech, která má zamezit zneužívání léků s pseudoefedrinem k výrobě drog, se bude na svém nejbližším zasedání zabývat vláda. Do její kritiky se nově pustil i Svaz pacientů ČR.


Výdej léků s pseudoefedrinem a snaha zamezit jejich zneužívání k výrobě drog stále vyvolává v odborné i laické veřejnosti ostré debaty.

Po kritice ze strany České lékárnické komory (ČLnK) se nově přidal i Svaz pacientů ČR. Podle něj je totiž návrh (více o návrhu novely čtěte ZDE) proti výrobcům drog zcela neúčinný.

„Místo odebrání licence, případně i následným policejním zásahem proti 22 lékárnám s enormně zvýšeným prodejem léků s PSE, nutil SÚKL zbývajících zhruba 2600 lékáren k hlášení prodeje léků s PSE konkrétnímu kupujícímu do Centrálního úložiště elektronických receptů, určeného ze zákona k něčemu jinému,“ argumentoval prezident svazu Luboš Olejár.

Jediné, co Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) a ministerstvo zdravotnictví podle něj tímto návrhem sledují, je sběr údajů ze všech běžných receptů o tom, kdo, komu, co předepisuje a kde pacient léky vyzvedává.

„Nebezpečnost jednání SÚKL však spočívá v tom, že identifikaci pacienta klidně obětuje, neboť skutečně cenný je pro Velkého bratra pouze vztah lékař – léky,“ dodává Olejár. Řešení je podle něj velmi jednoduché: omezení výdeje léků pouze na recept.

Připomínky k dispozici nemáme

Návrh novely již dnes projedná legislativní rada vlády, na svém nejbližším zasedání se mu bude věnovat i vláda samotná. V průběhu procesu prošel návrh některými úpravami, ty vycházely z připomínek Komise legislativní rady vlády.

Výtky ČLnK a pacientské organizace ale ministerstvo v potaz nevzalo, jejich stanoviska totiž nemá k dispozici. „Žádné oficiální stanovisko České lékárnické komory k dispozici nemám, ani nevím, že nějaké je a neznám jejich výtky k návrhu. V tuto chvíli nemám v ruce ani stanovisko Svazu pacientů ČR,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz náměstek pro legislativu a právo Martin Plíšek.

Na kritiku, že takový návrh si zaslouží hlubší a širší diskusi, reagoval tím, že nebylo možné, aby bylo centrální úložiště dlouhodobě zablokované. „Jasně jsme se shodli na tom, že na kontrolní závěr Úřadu pro ochranu osobních údajů se zareaguje velmi rychle,“ dodal Plíšek.

Léky jen na předpis spíše jako trest

Oba subjekty se shodují na tom, že by bylo nejlepší tyto léky zařadit do kategorie léků na předpis. Ministerstvo ale jejich názor nesdílí.

„Kategorie výdeje léků bez předpisu s omezením je nová, čerstvá, funguje od loňského roku. My chceme tuto kategorii v zákoně ponechat, existují totiž data, že po vzniku této kategorie výrazně poklesla spotřeba léků, které jsou používány k výrobě drog,“ kontroval Plíšek.

Podle něj tato kategorie přesně odpovídá množstevnímu omezení i omezení z hlediska identifikace osoby, které je ten lék vydáván.

„Otázka je, proč bychom měli většinu pacientů, kteří chtějí využívat tyto léky k léčebným účinkům trestat a posílat je do ordinace lékařů pro předpis, kvůli menšině, která tyto léky zneužívá,“ pokračoval náměstek s tím, že tato varianta je pohodlnější i pro samotné pacienty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?