Novinka v léčbě pomůže lidem, aby se nepropili až do závislosti

31. 5. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Půl milionu Češek a Čechů pije alkohol rizikově. U mužů to jsou denně tři velká piva nebo tři panáky, respektive tři dvojdeci vína, u žen pak dvě velká piva, dva panáky nebo dvě dvojdeci vína. Nevidí důvod k abstinenci, pití jim život zásadně nenarušuje.


Za pár let se ale mohou propít až k závislosti a do problémů se dostat. Lékaři jim nabízejí řešení - omezit za pomoci léku a psychoterapie vypité dávky.

Nová strategie léčby je průlomovou novinkou pro pacienty i lékaře. Řada lékařů trvá na tom, že jediným řešením je úplná abstinence. Řada pacientů ale zcela abstinovat nedokáže a zůstávají mimo léčbu.

Omezením dávek se zmírní poškození zdraví z alkoholových excesů. Přístup se osvědčil u drogově závislých nebo kuřáků, řekl novinářům přednosta kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice profesor Michal Miovský.

„Problém s pitím se vyvíjí několik let, člověk sám zhoršení nevnímá, maskovat problém mu často pomáhá i jeho okolí,“ vysvětlil důvody odkládání léčby. Piják podle něj potřebuje impuls, aby „prohlédl“, může to být třeba právě to, že děti se ho napitého bojí, nebo že sedl za volant napitý.

Adiktologové, kteří se zaměřují na léčbu závislostí, uchystali vysvětlující program pro ostatní lékaře - na problém s pitím by mohl upozornit pacienta praktický lékař, který o něm ví nejvíc, nebo třeba traumatolog, když léčí pacienta, který se zranil v opilosti, řekl předseda lékařské společnosti pro návykové nemoci primář Petr Popov.

Na webu www.adiktologie.cz nebo www.drogy-info.cz najdou lidé dotazníky, po jejich vyplnění si každý sám může zjistit, zda už pije rizikově. Pokud se rozhodne, že to chce změnit, může se obrátit na odborníky na léčbu závislostí, na svého praktika či jiného lékaře.

Lék, který způsobí, že po vypití sklenky nepocítí člověk obvyklé potěšení, takže další sklenku nechce, mohou předepsat lékaři všech odborností. Pacienti ho platí v plné výši, jedna tableta vyjde na 130 korun, účinek trvá dva dny. Lék se může brát jednorazově před akcí, kde se bude nalévat alkohol, nebo pravidelně každý den.

Součástí léčby je psychoterapie, zdravotní pojišťovny ji hradí. Lékař s pacientem jednou za měsíc probere, jak se mu daří omezit pití, a pokud vypil víc, jaké byly okolnosti, aby se jim příště dokázal vyhnout.

Program snižující vypité dávky může podle Popova být u některých lidí mezistupněm, aby se ve zdraví dočkali doby, kdy dozrají k rozhodnutí přestat zcela pít. Díky tomuto programu se z očí lékařů „neztratí“.

Celkové společenské náklady na dopady užívání alkoholu v ČR dosahují 16,4 miliardy korun. Na léčbu alkoholové závislosti jde ročně 674,6 milionu Kč. Desetinásobné jsou náklady na léčbu souvisejících onemocnění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?