Novojičínská nemocnice dokončila rekonstrukci bývalé interny

2. 5. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Novojičínská nemocnice dokončila rekonstrukci bývalého interního pavilonu, který bude nově sloužit také pacientům plicního oddělení a jeho součástí budou i endoskopické ambulance, řekla ČTK Hana Szotkowská, mluvčí skupiny Agel, která má nemocnici v pronájmu od kraje.


Rekonstrukce stála 61,5 milionu korun, formou reinvestice nájemného ji spolufinancoval Moravskoslezský kraj.

Pavilon bývalé interny rekonstruovala Nemocnice Nový Jičín ve dvou etapách. Nejprve loni zprovoznila pracoviště s PET CT přístrojem (hybridní pozitronová emisní a výpočetní tomografie), který slouží k diagnostice onkologických onemocnění, a do nových prostor byly přesunuty také urologické ambulance a dialyzační centrum, včetně nefrologických ambulancí. Investice stála zhruba 120 milionů korun.

„V průběhu přestavby jsme zjistili, že infrastruktura staré budovy je v prakticky havarijním stavu. Proto jsme se dohodli s Moravskoslezským krajem, že s jeho pomocí zrekonstruujeme také prostory třetího a čtvrtého podlaží,“ uvedl ředitel nemocnice Karel Dostalík. Právě do těchto prostor se přesunula dnes otevřená pracoviště.

Nemocnici provozuje Agel od počátku roku 2012. Nemocnice Moravskoslezskému kraji platí roční nájem 25 milionů korun. Část peněz jde na umoření dluhu, část je reinvestována zpět do nemocnice. Rekonstrukci bývalého interního pavilonu novojičínské nemocnice financoval podle smlouvy o pronájmu kraj právě z části peněz, které získal na nájemném od společnosti Agel. Konkrétně se na ní podílel částkou 54,5 milionu korun.

Skupina Agel se ve smlouvě o pronájmu novojičínské nemocnice například zavázala investovat téměř 220 milionů korun do rekonstrukce centrálních operačních sálů, provozu ARO a centrální sterilizace, do přestavby se pustila letos na jaře. „Spíše než rekonstrukcí se stavba operačních sálů a ARO dá nazvat 'novostavbou', byť ve stávajících prostorech. S minulostí nebudou mít nové centrální operační sály a oddělení anestesiologie a resuscitace prakticky nic společného, budou jak prostorově, tak přístrojově zcela nové,“ uvedl Dostalík.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?