Novojičínská nemocnice má nové operační sály a ARO za 200 mil.

19. 9. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Novém Jičíně dokončila rekonstrukci centrálních operačních sálů a anesteziologicko-resuscitačního oddělení. Stavební úpravy a nákup přístrojového vybavení přišly celkem na 200 milionů korun.


Díky renovaci se počet sálů zvýšil o jeden na čtyři. Počet operačních zákroků by mohl ročně vzrůst o 25 procent, lékaři tak budou moci ročně navíc operovat 250 až 300 pacientů. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Radka Miloševská.

Díky zdravotnické technice pro chirurgickou léčbu onkologických pacientů bude pracoviště podle Miloševské patřit k nejmodernějším nejen v Česku, ale i ve střední a východní Evropě. V rámci centrálních operačních sálů nově funguje například speciální systém, který umožňuje směřovat vstupy z jednotlivých zařízení, jako jsou endoskopické kamery, ultrazvuky či operační robot, na libovolný monitor uvnitř sálu. Nové operační stoly navíc mají nosnost až 450 kilogramů, a mohou tak na nich být operováni i obézní pacienti.

Podle primáře chirurgického oddělení Mateje Škroviny byly staré operační sály určené na úplně jiný typ operací a byly technologicky zcela zastaralé. „To, že vznikly prostory, které splňují úplně jiná hygienická kritéria, mají úplně jinou logistiku a jsou vybavené tím nejmodernějším, co současný trh v této oblasti poskytuje, tak se samozřejmě můžeme pouštět do náročnějších operací a potažmo zvýšit jejich frekvenci,“ uvedl Škrovina. Věří, že se zkrátí čekací doby pro pacienty, které se nyní mohou protáhnout až na šest týdnů.

Novojičínská nemocnice původně patřila do sítě krajských zdravotnických zařízení, od roku 2012 ji má v dlouhodobém pronájmu společnost Agel. Právě renovace operačních sálu a ARO byla jedním z finančních závazků společnosti vůči kraji.

„Nemocnice Nový Jičín touto rekonstrukcí splnila svůj nejvýznamnější závazek. Touto náročnou rekonstrukcí se zlepší dostupnost chirurgické onkologické léčby pro pacienty, což je pro kraj velkým přínosem,“ řekl náměstek hejtmana Jiří Martinek (ČSSD).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?