Novojičínská nemocnice má nový přístroj na ozařování nádorů

19. 12. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Novém Jičíně má nový lineární urychlovač sloužící k ozařování nádorů. Přístroj za 120 milionů korun je jediný svého druhu v Česku. Vyrábí se teprve od června a nejbližší takto kvalitní přístroj je ve Vídni, řekla ČTK mluvčí nemocnice Radka Baková.


Díky novému vybavení budou v nemocnici moci ozářit více pacientů, a zkrátí se tak čekací doby. Zákrok bude moci podstoupit zhruba o deset až 15 procent pacientů více než doposud. Přístroj se začne pro pacienty využívat koncem letošního roku.

Nemocnice na nákup lineárního urychlovače, který nahradí přístroj z roku 2004, získala evropskou dotaci. Z vlastních prostředků zaplatila více než 30 milionů korun.

Podle vedoucí Komplexního onkologického centra Renaty Soumarové je největší předností přístroje jeho univerzálnost. Lze ho použít, jak na ozáření malých, tak i velkých nádorů. Předností přístroje je také jeho vysoká přesnost, díky níž je minimálně zatížena zdravá tkáň. „Přístroj navíc umí provádět takzvanou stereotaktickou radioterapii, která spočívá v přesném podání vysoké dávky záření do malého cílového objemu,“ uvedla Soumarová.

Nový lineární urychlovač dodává požadovanou dávku dvakrát až osmkrát rychleji, než je možno nejvýkonnějšími současnými metodami. „Výhodou rychlosti je krátký ozařovací čas i při velmi přesných technikách. Budeme tak moci ošetřit více pacientů a zkrátit čekací doby. Díky rychlejšímu ozáření se pacient při vlastním ozařování na stole tolik nehýbe, a tak i zatížení okolních zdravých tkání a možné nežádoucí účinky jsou nižší,“ uvedla Soumarová.

Novojičínská nemocnice původně patřila do sítě krajských zdravotnických zařízení, od roku 2012 ji má v dlouhodobém pronájmu společnost Agel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?