Novojičínská nemocnice spustila modernizaci budov za 50 mil. Kč.

25. 9. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Kompletní revitalizaci plášťů některých svých budov chystá nemocnice v Novém Jičíně. Součástí modernizace za téměř 50 milionů korun bude výměna oken, zateplení budov a nové fasády. Hotova má být do srpna příštího roku.


ČTK to řekla Hana Szotkowská, mluvčí skupiny Agel, která má krajskou nemocnici od ledna 2012 v pronájmu.

Nový vzhled získají postupně všechny objekty s výjimkou pavilonu interních oborů, pracoviště nukleární medicíny, budovy ředitelství a radioterapie. „Některé budovy se nachází ve velmi špatném technickém stavu. Naopak některé byly zatepleny zhruba před patnácti lety, proto bude rozsah stavebních prací u jednotlivých budov různý. Některé pavilony proto získají jen novou fasádu, jinde bude muset být provedena náročnější rekonstrukce, od opravy střech, přes kompletní výměnu oken a následné zateplení,“ uvedl ředitel Nemocnice Nový Jičín Karel Dostalík.

Úpravy podle něj přinesou značné energetické úspory i snížení provozních nákladů na opravy a údržbu jednotlivých objektů. „Nehledě na to, že nemocnice díky zateplení získá novou, pro pacienty mnohem přívětivější podobu,“ míní Dostalík.

Většinu nákladů, zhruba 35 milionů korun, podle mluvčí uhradí Moravskoslezský kraj coby pronajímatel a vlastník nemocnice. Zbývající část bude financována z evropských peněz. V současnosti se v areálu nemocnice opravuje například dětské a transfuzní oddělení.

Podle náměstka hejtmana Jiřího Martinka (ČSSD) je modernizace novojičínské nemocnice součástí projektu zaměřeného na ekologizaci zdravotnických zařízení, které kraj zřizuje. „V rámci tohoto souhrnného projektu se už podařilo revitalizovat například objekty v nemocnicích v Orlové, Karviné-Ráji, před dokončením jsou nemocniční budovy v třinecké a havířovské nemocnici. Částečné opravy probíhají také v krajských nemocnicích v Krnově, Opavě a Frýdku-Místku,“ uvedl Martinek.

Nemocnice nepočítá s tím, že by v době oprav byl provoz jednotlivých oddělení omezen, ale pacienti se musí připravit na možné provozní komplikace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?