Novoměstská nemocnice v pololetí vykázala ztrátu

30. 9. 2011 10:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Pololetní hospodaření pěti krajských nemocnic celkově skončilo několikamilionovým ziskem. Ne všem zařízením se však dařilo stejně dobře. Výnos vykázala zdravotnická zařízení v Pelhřimově a v Třebíči.


Novoměstské nemocnici na konci letošního června scházelo 3,4 milionu korun, v Jihlavě byl propad v řádu statisíců korun. S největší ztrátou pak skončilo hospodaření nemocnice v Havlíčkově Brodě, které v pololetí chybělo přes pět milionů korun. I tam se ale propad v meziročním porovnání snížil téměř na třetinu.

Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek předpokládá, že na konci roku se ztráty ve všech nemocnicích vyrovnají. „Všech pět nemocnic je řízeno velice odpovědně a jejich rozpočty jsou nastaveny zcela reálně,“ shrnul hejtman. Běhounek odhaduje, že by na konci roku mohly být všechny nemocnice v kladných číslech, protože podle dlouhodobého sledování vývoje hospodaření se mají rozpočty ke konci roku tendenci vylepšovat, a tedy se neobává vážných hospodářských propadů.

Dotace letos nebude

Nemocnice ovšem letos nemohou kalkulovat s mimořádnou dotací od kraje. V závěru minulého roku totiž mezi ně vedení Kraje Vysočina rozdělilo přes sto milionů korun na úhradu všech pohledávek po lhůtě splatnosti, s čímž se už v budoucnu nepočítá.

„Poté, co jsme v závěru roku mezi pět nemocnic rozdělili více než sto milionů, měly všechny stejné startovní podmínky k dosažení vyrovnaného hospodaření,“ informoval Běhounek.

Podle hejtmana k letošnímu po dlouhé době lepšímu hospodaření v krajských nemocnicích, které pak ve výsledku přineslo v celkovém souhrnu třímilionový zisk, pomohlo například zavedení společných nákupů materiálů, léčiv a energií, jež se tak dají pořídit za nižší ceny.

Loni ve stejné době se propad hospodaření ve všech pěti krajských nemocnicích blížil k osmdesáti milionům korun, a ani předtím se nejednalo o kladná čísla.

„Například v polovině roku 2009 vykazovalo hospodaření všech zdravotnických zařízení včetně nemocnic na Vysočině ztrátu téměř sedmadvacet milionů korun,“ připomněla Deníku mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Příští rok však bude podle hejtmana Běhounka podstatně ekonomicky náročnější, než je letošní. „Stále je třeba počítat s tím, že lékaři budou chtít zvýšit platy. Zatíží nás změna sazby DPH a nevyhneme se řešení havarijních stavů,“ vysvětlil Jiří Běhounek.

Nejvíc se hospodaření zlepšilo v Pelhřimově. Oproti loňské ztrátě 30,8 milionu korun měla nemocnice v prvních šesti měsících tohoto roku kladný hospodářský výsledek 7,8 milionu korun.

S největší ztrátou skončilo hospodaření nemocnice v Havlíčkově Brodě, které v pololetí chybělo přes pět milionů korun. I tam se ale propad v meziročním porovnání snížil skoro na třetinu. Ředitel havlíčkobrodské nemocnice Vít Kaňkovský v pondělí oznámil, že své místo na konci letošního roku z osobních důvodů opustí. Hejtman odmítl spekulace o tom, že k tomu přispěl hospodářský výsledek této nemocnice.

„S panem ředitelem Kaňkovským jsme neměli nejmenší problém,“ řekl Jiří Běhounek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?