Novoměstská nemocnice zavede směnný provoz, nemá dohodu o mzdách

22. 12. 2016 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Novém Městě na Moravě zavede od ledna směnný provoz.


Podle vedení nemocnice se zhruba dvě třetiny lékařů nechtějí spokojit se slíbeným zvýšením tarifních platů o deset procent a požadují vyšší růst mezd a odměn za služby. Nemocnice zajistí akutní péči, omezení se ale dotkne provozu některých ambulancí a plánovaných výkonů. Sdělil to mluvčí nemocnice Roman Kratochvíl.

Všichni zaměstnanci nemocnice budou mít od ledna o deset procent vyšší tarifní platy, což odpovídá růstu schválenému vládou. „Část lékařů vypověděla dohody o pracovní činnosti a požaduje pro sebe další navýšení platů, které by znamenalo dalších 25 milionů korun z rozpočtu nemocnice,“ uvedl mluvčí. V nemocnici pracuje zhruba 140 lékařů.

Omezení provozu způsobí to, že část lékařů, kteří vypověděli dohody o pracovní činnosti, bude od ledna chodit do práce jen na osm hodin a nebude vykonávat přesčasové hodiny.

Směnný provoz bude v novoměstské nemocnici zaveden 1. ledna. Nemocnice bude podle mluvčího nadále poskytovat bezpečnou akutní péči. „V následujících týdnech však patrně dojde k odkládání plánovaných operací a nezbytně také k omezení provozu některých ambulancí,“ uvedl Kratochvíl. O změnách v provozu oddělení a ambulancí budou pacienti informováni v dalších dnech.

Nemocnici spravuje Kraj Vysočina. Podle dnešní tiskové zprávy kraje mají od ledna nejen lékaři, ale i ostatní zdravotnický personál krajských nemocnic garantováno navýšení tarifních mezd o desetinu. Náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD) ve zprávě uvedl, že i v ostatních nemocnicích je personál velmi vytížen. Lékaři jsou podle něj ale ochotni akceptovat desetiprocentní růst platů nebo přistoupit na kompromisy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?