Novoměstské firmě Medin loni mírně klesly tržby, letos chce růst

6. 8. 2019 7:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Novoměstské firmě Medin klesly minulý rok tržby za prodej vlastních výrobků, služeb a zboží v meziročním porovnání o čtyři procenta zhruba na 328 milionů korun. Největší český výrobce lékařských nástrojů a implantátů vykázal zisk po zdanění 10,7 milionu korun. Tento výsledek je o 15 procent nižší než v předcházejícím roce, je však dostatečný na pokrytí rozvojových aktivit společnosti. Její vedení to uvedlo ve výroční zprávě za rok 2018 zveřejněné ve sbírce listin.


"Pokles výsledku hospodaření byl dán především nenaplněním obchodního plánu, částečně byl tento výpadek kompenzován úsporami v nákladech," stojí ve výroční zprávě. Pro letošek počítá obchodní plán společnosti s devítiprocentním navýšením tržeb.

Medin se zaměřuje na traumatologii, chirurgii, ortopedii a stomatologii, má i vlastní vývoj. Vyváží do řady zemí, i mimo Evropu. V zahraničí má společnost podle zprávy dceřiné firmy v Rusku, na Slovensku, v Polsku a také v Německu, kde Medin loni převzal obchodní společnost Tantum AG.

Akciová společnost Medin se zabývá vývojem, výrobou a distribucí lékařských nástrojů a implantátů. Při řešení vývojových projektů podle výroční zprávy spolupracuje s fakultními nemocnicemi i univerzitami. Za investice firma minulý rok zaplatila 20 milionů korun. V roce 2017, kdy pořídila novou kalírnu, investovala v součtu 45 milionů korun.

Závod na výrobu zdravotnické techniky vznikl v roce 1949, nejdéle vyráběl a prodával pod názvem Chirana Nové Město na Moravě. Jako Medin funguje od roku 1992. Mezi finální výrobky podle podnikového webu patří například náhrady kloubů, kostní šrouby a dlahy, nástroje pro chirurgii a stomatologii. Společnost loni zaměstnávala kolem 380 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?