Nový děkan 1. lékařské fakulty profesor Šedo představil priority

30. 8. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Navázat na úspěchy ve vědě, výzkumu i vzdělávání a využít co nejvíc potenciálu odborníků na první lékařské fakultě chce nový děkan profesor Aleksi Šedo. Do funkce bude slavnostně uveden 3. září v pražském Karolinu. Novinářům dnes řekl, že chce také posílit spolupráci s dalšími dvěma pražskými lékařskými fakultami a hledat nové zdroje financování výzkumu ve společných projektech s průmyslem.


„Jsme součástí univerzity, která se deklaruje jako výzkumná, to samozřejmě neznamená, že budeme dělat jen výzkum. Věda a výuka jsou u nás naprosto neoddělitelné,“ řekl Šedo.

Hned po nástupu stvrdí složení vědecké rady, do níž se podařilo získat nositele Nobelovy ceny profesora Jeana-Marie Lehna, v ČR má první lékařská fakulta tak významného člena jako jediná z lékařských fakult.

Fakulta je těsně propojena s Všeobecnou fakultní nemocnicí, na jejích pracovištích mají medici praxi. Ředitelka nemocnice Dana Jurásková ČTK řekla, že bez spolupráce s fakultou si činnost nemocnice nedovede představit. „Považuji ji za přidanou hodnotu i budoucích univerzitních nemocnic,“ řekla a připomněla, že třetina medicínského výzkumu v ČR pochází právě ze spolupráce obou těchto institucí.

Do vedení fakulty na čtyři roky přechází profesor Šedo z funkce proděkana pro grantovou politiku a rozvoj, je také šéfem Ústavu biochemie a experimentální onkologie. Jako člen kolegia se na řízení fakulty podílel i za dosavadního děkana profesora Tomáše Zimy, který po ukončení druhého funkčního období už nemohl kandidovat potřetí.

„Dobrý učitel na lékařské fakultě musí být zároveň skvělým vědcem nebo skvělým klinikem,“ charakterizoval Šedo své kolegy. Kvalitu školy podle něj dokládá fakt, že absolventi se dobře uplatňují v cizině.

„Nevnímal bych to tak démonicky, že dochází k exodu. Jistě, podmínky pro mladé v medicíně i vědě nejsou v ČR ideální, jako pozitivní zprávu si z toho ale můžeme vzít to, že naši absolventi jsou tak dobří, že najdou uplatnění v zahraničí,“ shrnul Šedo.

Nový děkan by se mohl počítat k „světoobčanům“. Je Čech, ale narodil se v roce 1961 ve Finsku, jeho žena, lékařka, je z Uruguaye, dcera se mu narodila v Itálii. Působil jako hostující profesor v italské Pise, byl vědeckým pracovníkem Institutu Curie v Paříži. Absolvoval řadu stáží v Berlíně, Bruselu či Cincinnati. Je členem motorkářského klubu Black Dogs, sleduje nekomerční filmy a cvičí techniku sebeobrany Krav Maga.

Končící děkan profesor Zima k sedmi letům svého působení doplnil, že fakulta je ve zdravé ekonomické situaci, nezadlužená, podařilo se zrekonstruovat část objektů, upravit studijní plán oboru všeobecné lékařství a rozvíjejí se výzkumné projekty. Podařilo se nastartovat distanční vzdělávání lékařů, na tvorbě wikiskript se podílejí i studenti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?