Nový indikační seznam a úhradová vyhláška pro lázeňskou léčebnou péči

21. 2. 2013 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Už pět měsíců platí nový indikační seznam a úhradová vyhláška pro lázeňskou léčebnou péči. Většině lázní způsobily změny předpisů finanční problémy.


Je tomu tak i na východní Moravě, kam vás dnes zavedeme v pořadu Otázky a odpovědi. U jeho poslechu vás vítá Roman Verner. Novinky mají státu přinést významné úspory, tvrdí tvůrci norem. V lázních ale výrazně ubylo pacientů a pobytové doby se zkracují. Klienti Lázní Luhačovice nejsou s novým systémem nijak spokojeni.

klienti: Určitě ne, zvláště pro lidi, kteří to potřebují.

Roman VERNER, moderátor: Vy jste se rozhodla si ten pobyt zaplatit sama? Proč jste se rozhodla místo toho zkoušet to přes pojišťovnu?

klienti: Někdo prostě když to má přes tu pojišťovnu, tak musí počítat s tím, že dostane jenom to, co má hrazeno. Takhle si můžete vybrat, když platíte, ano, je to dražší, ale máte zase to, co chcete.

klienti: Já jsem na plnou, na hrazenou.

Lenka ČERMÁKOVÁ, Praha: Myslím si, že to je konec těchhle krásných zařízení, že lidé nato nebudou mít, dneska je krize, lidi přemýšlí, jestli dají za léky, za jídlo, za co dají a lázně, to už bude opravdu luxus pro těch horních, bohužel. Myslím si, že takhle to skončí, i lázeňské domy určitě nemají radost z tohohle.

Roman VERNER, moderátor: Říká Lenka Čermáková z Prahy. Jak upozorňuje prezident Svazu léčebných lázní České republiky Eduard Bláha, je to důsledek nové úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví a indikačního seznamu Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Eduard BLÁHA, prezident Svazu léčebných lázní ČR: Musím říci, že se bohužel naplnily scénáře, o kterých jsme mluvili v začátcích vyjednávání s ministerstvem. Ministerstvo tehdy nás uklidňovalo tím, že pro lázně to nebude znamenat větší výpadek příjmu od pojišťoven než 15 procent. Naše zkušenost za poslední měsíce,když už chodí opravdu návrhy vystavené dle nových podmínek, je taková, že se naplnila ta naše predikce, to znamená, že ten výpadek je téměř 45 procent.

Roman VERNER, moderátor: Podle Eduarda Bláhy už před loňským podzimem začaly na lázeňství negativně působit i další nepřímé faktory.

Eduard BLÁHA, prezident Svazu léčebných lázní ČR: Zvýšení regulačního poplatku z 60 na 100 korun už v prosinci roku 2011. Pak tam přibyla negativní role médií trochu, které palcovými titulky oznamovaly, že do lázní už se nepodíváte a v tom se ztratila orientace jak lékařů, tak pacientů. To zhodnocení, co se děje a co před námi stojí, je takové, že obecně ten obor stojí na velkém rozcestí. Bude muset projít velikou změnou, na kterou se sice připravoval, ale nepočítal s tím, že bude tak skoková a myslím, že na dva, tři roky se lázeňství nebude tak dynamicky rozvíjet z pohledu investic a něčeho podobného, nebudou se tak rozvíjet ani regiony, ale nemyslím si, že lázně by měly snad zaniknout, protože v těch sinusoidách ony fungují stovky let.

Roman VERNER, moderátor: Neztrácí optimismus prezident lázeňského svazu. Přesto je podle něj zatím největším problémem zkrácení komplexních pobytů. Například pacienti s problémy pohybového aparátu pak podle Bláhy dostanou po první komplexní pouze příspěvkovou péči, a to jednou za dva roky. Obchodní ředitel akciové společnosti Lázně Luhačovice Jiří Dědek zdůrazňuje, že přes některá omezení není cesta k lázeňské péči úplně nemožná.

Jiří DĚDEK, obchodní ředitel akciové společnosti Lázně Luhačovice: Indikační seznam zkrátil komplexní lázeňskou péči u dospělých na 21 dnů maximálně a u dětí na 28 dnů maximálně, což je zkrácení omezení, ale určitě neznamená zrušení komplexní lázeňské péče a bohužel celkově nějakou medializací nebo i diskusemi kolem těch změn v lázeňství, mnoho ať už klientů, jako lidí tak i lékařská obec vnímá, že možná je to zrušeno úplně, ale já znovu řeknu, není zrušena komplexní lázeňské péče. Další takový strašák je, že se omezila výrazně ta komplexní lázeňské péče ve smyslu o možnosti opakovaných pobytů na komplexní lázeňskou péči, což je pravda, že došlo k nějakému omezení, ale zase u většiny těch hlavních chronických onemocnění, například i u nás v Luhačovicích, u těch dýchacích cest, astmatiků a dalších těchto chronických onemocnění, je opakování možné i nadále a každoročně, takže klienti se nemusí bát a mohou i nadále se svým lékařem diskutovat o svém zdravotním stavu a případně se s ním bavit o tom, že lékař je může poslat do lázní.

Roman VERNER, moderátor: Jak ale luhačovický manažer připouští, právě kvůli těmto nejasnostem je postihl úbytek dospělých klientů, a to v objemu zhruba 40 procent. Stálé zaměstnance to podle něj zatím neohrožuje. Problém budou mít s těmi sezónními.

Jiří DĚDEK, obchodní ředitel akciové společnosti Lázně Luhačovice: Skutečně už teď jsme nepřijali tolik zaměstnanců, jako například ve stejné období loňského roku, kdy už museli jsme i v letošním roce skutečně některé domy odstavit zatím, asi o měsíc déle bude odstaven hotel Morava a ti zaměstnanci na dobu určitou, kteří mohli nebo vloni již nastoupili v tomto období, tak zatím bohužel nemohli nastoupit a museli zůstat doma. Pro ty ostatní zaměstnance, kterých na hotelu Morava byla většina a je většina na dobu neurčitou, jsme našli práci v těch dalších zařízeních, které nyní provozujeme.

Roman VERNER, moderátor: Podobné problémy trápí také sirnaté lázně v Ostrožské Nové Vsi. Jejich ředitel Antonín Plachý vypočítává o kolik klientů je připravila omezení počtu návrhů, délky pobytu a nemožnosti prodloužení léčby na základě rozhodnutí lázeňského lékaře.

Antonín PLACHÝ, ředitel, Sirnaté lázně v Ostrožské Nové Vsi: Čili, v sirnatých lázních Ostrožská Nová Ves, když si vezmu, tak je jeden týden zkrácený, délka pobytu, omezení počtu návrhů, které chodí, nemožnost prodlužky, tak prakticky 25 až 30 procent. U nás prakticky se to dělí na tři části, první věc jsou tu pacienti jak domácí, tak i zahraniční na komplexní lázeňskou léčbu, kteří jsou tady ubytováni, čili máme kapacitu z hlediska ubytování 135 a dále je tu spousta pacientů, kteří dojíždí příspěvkovou lázeňskou léčbu, čili nebydlí tady, ale dojíždí. Těch se pohybuje kolem 30, 35, 40. V těch krásných měsících, když se jelo, tak jsme tu měli denně pacientů kolem 220, 225. Dneska v současnosti máme kolem 110.

Roman VERNER, moderátor: Jak shodně upozorňují představitelé tohoto oboru, léčebná péče má nezanedbatelný přínos pro rychlejší návrat nemocných lidí do běžného života. Podle Antonína Plachého je třeba počítat i s důsledkem makroekonomickými.

Antonín PLACHÝ, ředitel, Sirnaté lázně v Ostrožské Nové Vsi: Ten výpadek, který byl finanční v podstatě, si myslím, že jestliže nám vypadne 1,5 miliardy, 1,7 miliardy z toho příspěvku nebo z toho, co jde přes pojišťovny, ve skutečnosti ten dopad pro stát bude 4 miliardy. Ti lidé budou nezaměstnaní, nebudou mít práci, neodvedou sociální, zdravotní, my neodvede za ně těch 34 procenta, tak v podstatě nedám daň z příjmu, tak ten stát získá obrovské peníze i z toho, tak bohužel.

Roman VERNER, moderátor: Ministr zdravotnictví Leoš Heger ale trvá na správnosti nastoupeného trendu. Jak uvedl před časem v rozhovoru pro Radiožurnál, lázeňská péče musí reagovat na vývoj medicíny.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Zůstává hrazena například rehabilitační lázeňská péče u pacientů po mozkové příhodě například nebo po těžkých traumatech, po velkých ortopedických operacích, ale na druhé straně, jestliže dříve byly hrazeny lázně po operaci žlučníku, tak dnes, když ty operace jsou prováděny převážně laparoskopicky s tím cílem, aby pacient šel za týden do práce, tak tam ta léčba už tolik smyslu nemá.

Roman VERNER, moderátor: Všeobecná zdravotní pojišťovna zatím nemá dostatečné statistické údaje o pozitivním dopadu nového systému na hospodaření. Na můj dotaz odpověděl písemně ředitel ostravské pobočky VZP Michal Vojáček, cituji. Naše pojišťovna postupuje při potvrzování a úhradě lázeňské rehabilitační péče v souladu se všemi platnými zákonnými předpisy, tedy také v souladu s aktuálně platným indikačním seznamem. S ohledem na skutečnost, že nový indikační přináší určitá omezení při čerpání komplexní lázeňské péče, očekáváme v tomto segmentu odpovídající pokles nákladů. Konkrétní kvantifikace je v tuto chvíli předčasná, neboť hlavní lázeňská sezóna, tedy duben až září, je teprve před námi. Uzavírá zástupce pojišťovny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?