Nový informační systém ušetřil ČPZP miliardu korun

25. 9. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká průmyslová zdravotní pojišťovna významně zlepšila prerevizní činnost díky novému informačnímu systému, který mezi žádostmi o proplacení zachytí neoprávněně nebo nesprávně vykázané zdravotní výkony. Za první polovinu letošního roku již zaznamenala půl miliardovou úsporu.


Nový informační systém na důkladnou kontrolu dokladů ČPZP uvedla do provozu v polovině roku 2012. V roce 2013 díky systému pojišťovna ušetřila 512 mil. Kč, čímž uspořila 2,33 procenta nákladů na zdravotní služby. Pojišťovna tak zefektivnila kontrolu využívání a poskytování zdravotní péče.

2 miliony podezřelých dokladů

„Nový prerevizní modul je schopen identifikovat případy, které lze posoudit, aniž je potřeba zkontrolovat zdravotnickou dokumentaci pacienta. V roce 2013 jsme prověřili téměř 2 miliony podezřelých dokladů. Například se jedná o aplikaci celého balení léku místo jedné dávky/ampule, vykázání zákroku na pacienta, který není naším pojištěncem, vykázání vyššího než povoleného počtu zákroků, provedení zákroku, který není v daném případě fyzicky možný nebo neexistující zdravotní výkon. V mnoha případech se ale jedná o prostý omyl personálu zdravotnického zařízení, který by ale při neodhalení vedl k neoprávněné úhradě a tyto finance by chyběly například na úhrady onkologické léčby,“ říká zdravotní ředitelka ČPZP Renata Knorová.

Poskytovatelé výhrady akceptují

V prvním pololetí roku 2014 je očekávaná úspora prerevizních kontrol na stejné výši jako úspora za celý loňský rok. Jak ČPZP uvedla, za první polovinu letošního roku odmítla doklady za bezmála 0,5 mld. Kč a i tyto finanční prostředky použije na řádné úhrady zdravotních služeb. Dle informací pojišťovny akceptují výsledky prerevizní činnosti ČPZP rovněž poskytovatelé zdravotních služeb (PZS). Důkazem správného postupu je velmi nízký počet reklamací a následně provedené opravy ve vykázané zdravotní péči, která je předkládána pojišťovně k úhradě. „Tímto způsobem a ve spolupráci s PZS verifikujeme úhrady a dbáme na efektivní vynakládání prostředků veřejného zdravotního pojištění,“ zdůraznila zdravotní ředitelka.

Více času na složité kontroly

Díky funkčnímu a účelnému fungování prerevizního modulu se revizním lékařům uvolňují ruce pro další procesy posuzovací, schvalovací a kontrolní činnosti. Pozitivní vliv pojišťovna zaznamenala Například při schvalování návrhů na lázeňskou léčebně rehabilitační péči, kde ČPZP v 1. pololetí roku 2014 registruje enormní 33 procentní nárůst v počtu posuzovaných dokumentů oproti stejnému období roku 2013. „Naši revizní lékaři mají také více času na složitější kontroly například v systému úhrad DRG a je zde zároveň vytvořen prostor pro zvýšení fyzických kontrol našich lékařů přímo ve zdravotnických zařízeních. A v neposlední řadě tímto minimalizujeme chyby a omyly při vykazování péče,“ doplnila Renata Knorová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?