Nový majitel Nemocnice Šumperk investuje desítky milionů korun

18. 9. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Několik desítek milionů korun chce investovat do modernizace Nemocnice Šumperk její nový majitel Martin Polach. Letos by investice měly činit zhruba 50 milionů korun. Vybudován bude například pavilon magnetické rezonance či nový ortopedický sál, řekl novinářům Polach.

Šumperskou nemocnici vlastní od března, kdy ji získal od skupiny Agel.

„Mým zájmem je nemocnici dál rozvíjet. V žádném případě nechci omezovat zdravotní péči, jak se někde říkalo,“ uvedl Polach, který plánované milionové investice financuje z vlastních zdrojů. Letos bude v areálu šumperské nemocnice zahájena stavba nového pavilonu magnetické rezonance. „Nové pracoviště by zde mělo sloužit pro řadu odborností, mimo jiné i pro potřeby ortopedického nebo neurologického oddělení,“ řekl Polach.

Pavilon magnetické rezonance bude navazovat na vnitřní koridor. Nový přístroj, který umožňuje vyšetření bez rentgenového záření, by měl být vybaven větším vyšetřovacím otvorem a bude tak přizpůsoben i pro silnější pacienty. Díky speciální metodě snížení hluku bude moci personál na pracovišti vyšetřovat i pacienty, které trápí klaustrofobie. Magnetická rezonance má být zprovozněna v roce 2017.

Nemocnice Šumperk plánuje v následujících měsících také nákup nového mamografického přístroje, který zpřesní diagnostiku. Do konce roku bude v nemocnici vybudován nový operační sál pro ortopedické a traumatologické operace. Polach připomněl, že ortopedi šumperské nemocnice léčí pacienty z Olomouckého kraje i ostatních částí České republiky.

V následujících letech bude v šumperské nemocnici postavena nová vstupní hala, která naváže na centrální příjem. Součástí objektu má být lékárna, výdejna zdravotnických potřeb i kantýna s občerstvením. „Už jsme v této věci oslovili architektonické studio, které vypracovalo velmi zdařilý návrh,“ dodal Polach.

Nevyužité pozemky a budovy, které v areálu nemocnice vlastní město, by výhledově mohly sloužit k péči o seniory. Vedení nemocnice se na tom předběžně dohodlo s radnicí. „Bude záležet hlavně na postoji města a na tom, zda se na vybudování tohoto typu zařízení vůbec najdou finanční prostředky, například s využitím evropských fondů. Jde ale skutečně o prvotní myšlenku, kterou se však budeme snažit ve spolupráci s městem nadále rozvíjet,“ řekl Polach.

Jarní změna majitele šumperské nemocnice souvisí s loňskou transakcí, při které Polach miliardáři Tomáši Chrenkovi prodal svůj čtvrtinový podíl v Agelu a výměnou za to mu Chrenek na jaře přenechal tuto nemocnici, která byla součástí zdravotnické skupiny Agel. Šumperská nemocnice ročně zjišťuje zdravotní péči pro zhruba 200.000 obyvatel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?