Nový náměstek se zaměří na přípravu zákona o nemocnicích

2. 12. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Novým legislativním náměstkem ministryně zdravotnictví se dnes stal právník Radovan Suchánek, dosavadní poradce ministryně a místopředseda právní komise ČSSD. Ze svůj hlavní úkol na ministerstvu pokládá přípravu obecného zákona o nemocnicích...


PRAHA -

Tento úkol podle něj vyplývá z programového prohlášení vlády a návrhu koncepce zdravotní péče a zejména aktualizovaného legislativního plánu vlády na zbytek roku 2004 a rok 2005, který kabinet projednal minulou středu.

„Časově je to tak, že v lednu 2005 by měl být předložen věcný záměr a nejpozději do června 2005 i obecný zákon o nemocnicích,“ upřesnil.

Tento zákon slíbila vláda v programovém prohlášení, některé práce na něm byly udělány již v době, kdy ministryní byla Marie Součková.

DÁLE ČTĚTE:
Dvaatřicetiletý Suchánek působiljako odborný asistent na pražsképrávnické fakultě. Od srpna 2004pracoval externě jako poradceministryně Emmerové. Členem ČSSDje od roku 1998 a od roku 2002místopředsedou její právní komise.

„Je to obecný zákon, nevztahuje se pouze na neziskové nemocnice,“ zdůraznil náměstek rozdíl oproti návrhu zákona o veřejných neziskových nemocnicích, který ve spolupráci s Českou lékařskou komorou připravil poslanec ČSSD Jaroslav Krákora.

Obecný zákon by se měl tedy zabývat také soukromými nemocnicemi a ambulancemi.

„Pro nás je teď úkol sladit poslaneckou iniciativu s tímto obecným zákonem. Je to otázka vhodné taktiky, jakým způsobem tyto dvě normy dát do souladu,“ řekl Suchánek.

Ministerstvo má podle něj ke Krákorovu návrhu obecně pozitivní přístup, což ovšem neznamená, že má být schválena každá jeho formulace, jak byla předložena. „Je to otázka další diskuse ve sněmovně,“ poznamenal náměstek.

Podle něj zatím není jasné, zda bude jedna obecná norma, jejíž součástí bude i úprava pro veřejné neziskové nemocnice, nebo vzniknou zákony dva. „To záleží na tom, jak se nám podaří zkoordinovat práce na ministerstvu a ve sněmovně,“ řekl a dodal, že záleží na prioritách, které vytyčí ministryně.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?