Nový pavilon chce nemocnice v Liberci začít stavět za tři roky

25. 9. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Budova Centrálního urgentního příjmu za 1,4 miliardy koruny by se v Krajské nemocnici Liberec měla začít stavět v září 2018. Vyplývá to z harmonogramu, který zástupci nemocnice předložili libereckým zastupitelům. Jde o první etapu projektu kompletní přestavby areálu v Husově ulici.


Jak by měla nemocnice v budoucnosti vypadat, by mělo být zřejmé z vítězného návrhu architektonické soutěže, kterou hodlá nemocnice vyhlásit ještě do konce letošního roku.

Krajská nemocnice modernizaci nutně potřebuje, protože stávající budovy v areálu nevyhovují prostorově a neumožňují ani další rozvoj. „Pokud se nepodaří něco zásadního udělat do několika let, přestane nemocnice splňovat požadavky pro moderní medicínu,“ uvedl místopředseda představenstva a lékařský ředitel nemocnice Richard Lukáš.

V plánech největšího zdravotnického zařízení v kraji je přestavba areálu v několika etapách. Několik propojených pavilonů by mělo vytvořit jeden objekt a nahradit současných 35 budov. Jejich průměrné stáří je 77 let, z toho 14 budov je starších 100 let a nejmladší je lékárna postavená před 31 lety.

Klíčovým krokem pro realizaci projektu je výstavba pavilonu urgentní medicíny, který by měl vzniknout ve spodní části areálu v Kristiánově ulici. Stát by měl v místě, kde je dnes stará interna, autoservis s myčkou a dva domky využívané administrativou nemocnice. V šestipodlažním pavilonu by měl být centrální příjem, který nemocnice zatím nemá. Počítá se i centrálními operačními sály, laboratorním komplexem, přemístit by se tam měly i ARO, JIP, neurologie, iktová jednotka, traumacentrum či transfuzní stanice.

Nemocnice ale zatím nemá vyřešeno financování. Akcionáři, kterými jsou Liberecký kraj a města Liberec a Turnov, by o příspěvku na první etapu za 1,4 miliardy korun měli rozhodnout do několika měsíců. Nemocnice předpokládá, že při financování úvěrem by splácela 20 let zhruba 79 milionů korun při úrokové sazbě dvě procenta. „Dnes jsou sazby příznivější, pohybují se cirka na jednom procentu pro velké projekty,“ uvedl manažer projektu Lukáš Černý.

Kraj by se na výstavbě nového pavilonu měl ročně podílet 50 miliony korun, Liberec částkou 10,6 milionu. U Turnova není příliš pravděpodobné, že na modernizaci nemocnice v Liberci přispěje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?