Nový přístroj pomůže kožním lékařům FN Plzeň sledovat pacienty

7. 12. 2016 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Kožní lékaři plzeňské fakultní nemocnice dostali nový ojedinělý přístroj, který jim pomáhá sledovat kožní změny u rizikových pacientů a snadněji tak diagnostikovat nejzávažnější formu rakoviny kůže melanom.


Loni lékaři Dermatovenerologické kliniky nemocnice vyšetřili ve specializované poradně na 3000 pacientů s různými pigmentovými znaménky, melanom našli u 218 lidí, řekl novinářům přednosta kliniky Karel Pizinger.

Nový přístroj, celotělový skener, lékařům pomůže porovnávat snímky sledovaných pacientů při jejich opakovaných kontrolách. Pomáhá to zejména u lidí, kteří mají na těle velké množství znamének. „Pacientů s více než sto znaménky registrujeme opravdu hodně,“ řekl lékař Tomáš Fikrle.

Skenerem pořídí fotografie celého těla pacienta, přístroj pak sám překryje aktuální snímky se záběry z předchozí kontroly a během sekund vyznačí případné rizikové změny ve velikosti, ohraničení a barvě znamének. Umožní to rychle odhalit vznikající melanom. Dosud museli lékaři sledovat jednotlivá znaménka, případně si pořizovat digitální snímky fotoaparátem a porovnávat je.

Navíc dostali lékaři k lepší diagnostice digitální dermatoskop, který namíří přímo na sledovaný útvar na kůži a získají až mikroskopický pohled. I když přístroje kožním lékařům významně pomáhají, podle Pizingera se při diagnostice rakoviny kůže stále ve více než 90 procentech spoléhají na své cvičené a zkušené oko, které odhalí problematická místa.

Rakovina kůže je široký pojem, melanom je jeden z projevů. V Česku se objevuje 20 až 22 nových pacientů na 100.000 obyvatel za rok. Pro úspěšnou léčbu je důležité především včasné zachycení problematického kožního projevu. Podle Pizingera je melanom druh nádoru, který se špatně ovlivňuje dalšími léčebnými prostředky - chemoterapií, ozařováním nebo novější biologickou léčbou. „Melanom je zvláštní tím, že metastázuje kamkoliv, je nevyzpytatelný, těžko odhadnutelný,“ dodal přednosta kliniky.

Podle ředitele plzeňské fakultní nemocnice Václava Šimánka patří zdejší dermatologická klinika k evropské špičce, zejména díky diagnostice a úspěšnosti léčby melanomu. Celotělový skener za 471.000 korun, koupila nemocnice ze svých peněz, nový digitální dermatoskop pořídila díky sponzorskému daru.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?