Nový přístroj pomůže při včasném odhalování chorob i při prevenci

16. 10. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Při včasném odhalování chorob, jako jsou rakovina, nemoci srdce a cév či cukrovka, i při jejich cílené prevenci by mohl pomáhat přístroj, který dnes slavnostně uvedou do provozu ve Fyziologickém ústavu Akademie věd (AV).


Hmotnostní spektrometr QTRAP 5500 umí popsat metabolický stav organismu u buněk a umožní sledovat působení potravy a léků v nich. Přístroj za zhruba 10 milionů korun budou využívat i další ústavy a pracoviště AV.

Přístroj například pomůže odhalit u myší štíhlých, obézních a hubnoucích, zda mohou za jejich zdraví a metabolické poruchy změněné geny, složení potravy, vývojové poruchy při embryonálním růstu a po narození, a jak se projevuje vliv prostředí a psychiky. Z výsledku vyjdou dietologická a léková doporučení a bude možná léčba na míru pacienta.

Vědci nyní například zkoumají příznivé účinky rybích tuků v kombinaci s užívanými léky. „Vyhodnocujeme data od lékařů a podle našich zjištění pak mohou radit pacientům, aby si k lékům dávali dvakrát týdně na večeři mořskou rybu,“ řekl ČTK k využití přístroje výzkumník Ondřej Kuda. Dosud musely být vzorky posílány k analýze na zahraniční pracoviště.

Sloučeniny se pro analýzu převádějí z kapalné fáze do aerosolu, přitom vznikají v elektrickém poli ionty. Ve spektrometru se ionty srážejí s molekulami dusíku, sloučenina se rozpadne na části. Sada trosek molekuly je jedinečná jako otisk prstu a slouží k identifikací zkoumané látky.

Systém rozezná i 300 látek za sekundu a touto rychlostí pracuje po celou dobu analýzy vzorku, která trvá i 20 minut. Dodá množství dat popisujících metabolický stav pokusné myši nebo člověka. Tento typ analýzy se nazývá metabolomika. Metabolomy, což jsou sady malých molekul-metabolitů, jsou v buňkách za určitého fyziologického, patologického a vývojového stadia.

S využitím nových poznatků o metabolomu bude možné vylepšit výživová doporučení pro celou populaci a také určit lidi ohrožené vznikem určitých onemocnění, zachytit příznaky v nejčasnější, ještě dobře léčitelné fázi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?