Nový ředitel IKEM chce zřídit lékařský poradní orgán

3. 1. 2019 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový ředitel pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Michal Stiborek, který nastoupil 1. ledna, chce zřídit poradní orgán lékařů, který mu bude radit při vedení nemocnice. Kolegium bude také navrhovat koncepci rozvoje péče a definovat okruhy spolupráce s vysokými školami a specializovanými pracovišti. IKEM o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Stiborek v IKEM působí osm let, dosavadní ředitel Aleš Herman odešel do vedení zdravotnické skupiny Agel.


"Můj předchůdce byl lékař, já jsem ekonom. Chci proto nově zřídit klíčový lékařský poradní orgán, takzvané Kolegium ředitele, jehož členy budou přednostové center, odborní vedoucí lékaři, pracovníci institutu a zástupci Vědecké rady IKEM," uvedl Stiborek. Poradní orgán bude mít také dozorovou činnost nad léčebně-preventivní částí IKEM.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) jmenoval Stiborka 21. prosince. "Pan Stiborek jako dlouholetý náměstek IKEMu velmi dobře zná fungování institutu. V tom vidím nesmírnou výhodu, neboť tím odpadne několikaměsíční seznamování s agendou," uvedl tehdy v tiskové zprávě ministr. Zároveň se podle něj udrží kontinuita.

Do výběrového řízení na ředitele se přihlásilo pět zájemců, jednoho komise vyřadila kvůli nesplnění kvalifikačních předpokladů. Výběrová komise složená z 22 představitelů odborných společností, profesních komor, vzdělávacích institucí, odborů a nemocnic Stiborka podle ministerstva podpořila většinou hlasů.

Výběrová komise podle ministra ocenila dobře připravený plán rozvoje IKEM. "Myslím si, že nový ředitel by se měl mezi svými prioritami zaměřit na hladký přechod na DRG restart a soustředit se v této souvislosti na jednání se zdravotními pojišťovnami. Kromě toho zde bude v příštím roce zahájena strategická investice výstavby nových kapacit. Jeho klíčovým úkolem tak bude dohlédnout na její zdárnou přípravu a průběh," dodal ministr.

DRG restart je systém proplácení nemocniční péče, který chce ministerstvo začít zavádět od roku 2020. V příštím roce tak budou nemocnice vykazovat náklady na jednotlivé pacienty souběžně se současným systémem, kdy jsou placeny paušálem.

IKEM sídlící v pražské Krči se věnuje zejména léčbě srdečních onemocnění, diabetologii a experimentální medicíně. Jeho kardiocentrum ročně provádí přes 1300 operací včetně 40 transplantací srdce a jako jediné v Česku transplantovalo pacientovi umělé srdce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?