Nový ředitel karlovarské nemocnice vyjednal financování prodělečné péče krajem

30. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

krajská nemocnice by mohla v budoucnu snížit svůj finanční propad. Nové vedení v čele s předsedou představenstva Josefem Märzem vyjednává s pojišťovnami i provozovatelem nemocnice – Karlovarským krajem – lepší podmínky financování.




Kraj už přislíbil přispívat na tzv. závazky veřejné služby, tedy péči, která je potřeba, ale nemocnice na ní prodělává.

Nutný souhlas zastupitelstva

Kromě kraje se k novému způsobu řešení situace staví vstřícně i zdravotní pojišťovny.
„Zintenzivnila se jednání se zdravotními pojišťovnami ohledně úhrad, včetně argumentace nárůstu zejména komplikované péče. Tato jednání ještě probíhají, nicméně možnost navýšení záloh se jeví jako reálná,“ uvedl předseda představenstva März ve svém prohlášení pro tisk.
Návrh o tzv. závazcích veřejné služby, tedy financování prodělečné péče, která je ale v kraji jedinečná a je zájem na jejím poskytování, je odsouhlasen radou kraje. Nyní záleží na tom, zda jej na svém dalším zasedání schválí i zastupitelstvo. Pokud by se tak stalo, bylo by to poprvé, co by Karlovarský kraj kromě investic přispíval i na samotný chod zařízení. Ohlašovaná ztráta karlovarské nemocnice je nyní 62 milionů korun.

Specializovaná péče

Nemocnice během necelých dvou let provozu pavilonu akutní medicíny podle slov předsedy předKarlovarská výrazně posílila svou funkci spádového zařízení a koncentraci náročnější péče pro pacienty z celého regionu. Údaje nemocnice uvádějí, že počet hospitalizovaných pacientů na oddělení ARIM (ARO + intenzivní péče) stoupl o 50 %, zvýšil se také počet pacientů ošetřených na pohotovosti a došlo k výraznému nárůstu počtu pacientů přijímaných z ambulance pohotovosti přímo na lůžka intenzivní péče. To má za následek i vyšší náklady nemocnice.

Plány vedení

Úspory bude nemocnice hledat při nákupech materiálu zejména na kardiologii, ortopedii a obecně při nákupu léků. Naopak navýšit prostředky plánuje nové vedení u mezd středního zdravotnického personálu. Zaměstnanci mohou dle Märzových slov počítat se zvýšením platu již v průběhu několika týdnů.
„V dlouhodobém horizontu 4 až 5 let je pak cílem minimalizovat nutnost dotací od kraje pro zajištění činností, zajistit spádovou nemocnici pro region v Karlových Varech v oborech, které ostatní poskytovatelé nenabízejí, a vyšší stupeň péče v oborech ostatních. S tím souvisí i pokračování prací na projektu centralizace nemocnice v Karlových Varech,“ uvedl předseda März.
V Chebu je cílem zejména dokončení stavebních úprav a další rozvoj nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?