Nový ředitel ÚHKT chce rozšířit počty lůžek i laboratoře

1. 7. 2013 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozšíření lůžkové kapacity Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT) a vznik nových laboratoří navázaných na transplantační program plánuje nový ředitel ústavu Petr Cetkovský. Řekl to ČTK poté, co ho v pátek ministr zdravotnictví v demisi Leoš Heger (TOP 09) uvedl s platností od dneška do funkce. Ředitel potvrdil, že zásadní změny nechystá, jen menší úpravy ve struktuře managementu. Počítá i s úsporami, například díky společným nákupům léků.

ÚHKT, který už třikrát obhájil prestižní americkou akreditaci kvality JCI, by podle nového ředitele nadále měl patřit ke špičce české medicíny i výzkumu. Cetkovský chce pokračovat v tom dobrém, co začal jeho předchůdce Marek Trněný, který se nadále rozhodl zastávat pouze funkci přednosty první interní kliniky – kliniky hematologie VFN.

ÚHKT podle ředitele nehrozí otřesy a zlomové změny – ministerstvo ho nezařadilo na seznam institucí, které se mají slučovat.

Cetkovský počítá s rozšířením lůžkových kapacit. Ve Středočeském kraji a Praze je nedostatek hematologických lůžek, transplantačních, standardních, intenzivních i paliativních. Chce proto postavit laboratorní centrum pro všechny laboratoře a na jejich dosavadním místě zřídit nová lůžka.

Chce také zefektivnit nákupy léků, racionalizovat dodavatele a kde nebylo výběrové řízení, nebo je už staršího data, udělat nové. Chce pokračovat ve spolupráci s VFN, protože ve velkém jsou větší slevy.

Cetkovský se dosud jako přednosta klinického úseku ÚHKT zabýval problematikou transplantace kmenových buněk krvetvorby, diagnostikou a léčbou akutních leukémií, intenzivní hematologickou léčbou a poruchami hemostázy, což je obranný systém srážení krve při porušení cév.

Jako ředitel chce zacílit výzkum na kmenové buňky, aby se u pacientů po transplantaci lépe využilo efektu transplantovaných buněk. Případně jim byly další buňky vyrobeny a dodány, například takové, které budou bojovat proti nádoru i proti infekčním virovým komplikacím, které často tyto nemocné sužují a mohou je i zahubit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?