Nový šéf FNO kritizuje personální situaci v nemocnici

15. 2. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Personální situace ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO) není podle lékaře Evžena Machytky natolik stabilní, jak tvrdil odvolaný ředitel Svatopluk Němeček. Machytka byl po Němečkově odvolání pověřen řízením nemocnice. Němeček řekl, že na Machytkova vyjádření už odmítá reagovat, protože jsou nesmyslná.


Bývalý ředitel pár dnů před svým odvoláním novinářům řekl, že nemocnice má dost lékařů i sester a výrazně zlepšila hospodaření. Loni hospodařila se ziskem 111,2 milionu korun před zdaněním. Machytka v rozhovoru uvedl, že jeho prvořadým cílem bude personální stabilizace nemocnice. „Ačkoliv bylo navenek prezentováno, že nemocnice má dostatek zaměstnanců, tak já jsem si obešel pár nejzákladnějších klinik a tam mi říkají, že třeba na interně je zavřená polovina oddělení, protože nemají dostatek sester. Na neurochirurgii chybí šest sester na JIP,“ uvedl Machytka.

Dodal, že jen ze základního vyčíslení je jasné, že nemocnici chybí několik desítek sester, a to jen na to, aby se dosáhlo aspoň základního počtu podle takzvané systemizace, což jsou nejmírnější kritéria na minimum pracovníků, kteří mohou na oddělení pracovat. „To se skutečně bavíme o absolutním základu, ale my jsme fakultní nemocnice, která by měla poskytovat ve všech oborech tu nejšpičkovější péči,“ řekl Machytka. Tvrdí, že vedením byly požadavky na personální obsazení katastrofálně poddimenzovány. „I přesto, že jsou ty požadavky poddimenzovány, tak není naplněný stav a ten stav není naplněný za situace, kdy nemocnice vytvoří více než 100 milionů kladný hospodářský výsledek,“ uvedl Machytka.

Peníze podle něj nemocnice mohla využít na posílení personální situace, ale třeba i na proplácení přesčasů. „Změní se to, že tady nebude na prvním místě honba za extrémně vysokým hospodářským výsledkem,“ řekl Machytka. Domnívá, že nemocnice není soukromou firmou k vytváření zisku, ale jejím posláním má být špičková péče a spokojení pacienti a zaměstnanci.

„Z tohoto hospodářského zisku nemocnice zaplatila 15 milionů daň. Kdyby několik desítek milionů z toho použila na platy, na doplnění podstavu stačilo 20 milionů ročně, a zaplatila přesčasy, tak stále by nějaký pozitivní hospodářský výsledek zůstal. Měli bychom lepší personální vybavení a spokojenější zaměstnance,“ míní pověřený ředitel.

Machytka uvedl, že jeho další prioritou je, aby většina klinik a oddělení byla odborně na špici a nemocnice byla minimálně v regionu vůdčím pracovištěm. „Tohleto fakultní nemocnice v mnoha ohledech nesplňuje a došlo k tomu, že v mnoha odbornostech nás okolní nemocnice předčily, a můžeme už pouze spekulovat, zda to bylo pouze neschopností nebo vědomou tolerancí, aby se těmto soukromým zařízením umožnilo vyrůst,“ uvedl Machytka, který již odvolal tři náměstky bývalého ředitele - Petru Tomanovou, Václava Procházku a Petra Böhma. Pověřený ředitel uvedl, že na 100 procent v tuto chvíli další personální změny nemůže vyloučit, ale tvrdí, že jeho snahou je v maximální míře zachovat „to fungující“.

Němeček zopakoval, že trvá na tom, že nemocnice má dostatek lékařů i sester. „Samozřejmě můžeme mít třikrát více lidí, můžeme nabrat o 300 procent víc, to samozřejmě je možné, ale není to nezbytné, optimální stavy jsou dosaženy,“ řekl Němeček. Machytku jako manažera odmítá, protože podle něj zatím řídil nanejvýš auto. „Opravdu na pana Machytku nebudu reagovat, protože je to bílý kůň pana docenta (Pavla) Zonči, který rozvrátil napřed Lékařskou fakultu, kde byl odvolán, a pak málem rozvrátil chirurgickou kliniku a v tom znovu údajně pokračuje, protože tam byl neoprávněně nainstalován a navenek je to prezentováno, že je tam jako řadový lékař,“ řekl Němeček, podle něhož Machytka lže.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?