Nový šéf Nemocnice Kyjov získal podporu dřív rozladěných starostů

3. 2. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový ředitel Nemocnice Kyjov Petr Svoboda si získal podporu starostů z regionu. S jeho předchůdcem Josefem Pejchlem vedli zástupci radnic mediální přestřelky a otevřeně ho kritizovali. Svobodu jmenovala šéfem od února krajská rada, aby situaci v nemocnici zklidnil.


Starosta Kyjova František Lukl (Sedmadvacítka nezávislých) v otevřeném dopise ocenil, že Svoboda vrátil na post primáře dětského oddělení Jana Trubačíka. Dosáhl tím například toho, že lékaři, kteří dřív dali výpovědi, je stáhli, uvedl Lukl.

Svoboda chce v nemocnici zklidnit atmosféru. Už při svém jmenování řekl, že má lepší šanci vyjít s primářským sborem než jeho předchůdce, protože na rozdíl od něj je lékař. Svoboda dřív vedl zhruba dva roky brněnskou Úrazovou nemocnici, dosud tam pracoval jako lékař. Malý úvazek si tam nechal i po svém přechodu do Kyjova. Jeho tamní angažmá je naplánované na dobu do konce roku. Pak může nové vedení Jihomoravského kraje vzešlé z voleb vybrat jeho nástupce.

Svobodův předchůdce Pejchl z nemocnice odešel na vlastní žádost, uvedl, že dal přednost jiné pracovní nabídce ze zdravotnictví. Při předávání funkce řekl, že nemocnici předává v dobrém stavu. Za jeho vedení byly například zrekonstruovány centrální operační sály a byl zaveden nový objednávkový systém, který je podle něj průhlednější.

Jeho práci však provázely četné roztržky s některými zaměstnanci. Kritizovali jeho údajné manažerské přešlapy; Pejchl se hájil tím, že v nemocnici, kde se dřív plýtvalo, některým lidem utáhl kohoutky. Podezření z obohacování na úkor nemocnice vyšetřuje i policie.

Svoboda bude muset navíc řešit další kontroverzi. Jihomoravský kraj jako zřizovatel nechal v nemocnici udělat audit a jeho výsledky podle krajských reprezentantů ukázaly, že v nemocničním areálu chybí budova za 28 milionů korun. Údajně měla vzniknout při velké investici v 90. letech. Bývalý ředitel Petr Hudeček se však minulý týden proti interpretaci auditu ohradil. „Je naprosto nemožné, že by peníze byly vynaloženy na nesprávnou věc, a úplně z říše fantazie, že by je 15 let nikdo nepostrádal,“ řekl. Svoboda má záležitost podle kraje vyhodnotit a případně podniknout právní kroky.

Nemocnice Kyjov patří mezi osm nemocnic pod správou Jihomoravského kraje. Zástupci hejtmanství opakovaně zdůrazňují, že jde o nemocnici páteřní a nehrozí tak její rušení, o kterém se čas od času spekuluje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?