Nový šéfem nemocnic v hradeckém kraji bude Jiří Skřivánek

15. 4. 2014 7:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitelem Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, který řídí krajské nemocnice, bude od 1. května chirurg a manažer Jiří Skřivánek. ČTK to sdělila mluvčí hejtmanství Eva Jouklová. O místo šéfa nemocnic v hradeckém kraji se ucházelo 14 lidí.


„Doktor Skřivánek přichází ze soukromého sektoru. Ve zdravotnictví působí 35 let, 25 let jako aktivní chirurg, dále na ředitelských místech ve zdravotnických zařízeních,“ uvedla krajská radní zodpovědná za zdravotnictví Jana Třešňáková.

Skřivánek uvedl, že chce zachovat dostupnou a profesionální péči o pacienty a dospět k vyrovnanému rozpočtu hospodaření holdingu. „Důležitá je ale také komunikace s vedením nemocnic i s veřejností. Z hlediska zdravotního budu klást důraz na primární péči, záchrannou službu a její provázanost s nemocnicemi. Je třeba také aktualizovat celou koncepci krajského zdravotnictví,“ uvedl jednašedesátiletý Skřivánek.

Kraj výběrové řízení na nového šéfa holdingu vyhlásil 20. ledna, dosud pověřený ředitel holdingu Miroslav Vávra již dříve uvedl, že se jako ředitel nemocnice v Náchodě chce soustředit na její rozsáhlou přestavbu.

Královéhradeckému kraji patří nemocnice v Trutnově, Náchodě, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem, přičemž každá je samostatnou obchodní společností. Loni kraj do náchodské nemocnice začlenil ztrátovou nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. Nemocnice disponují asi 1500 lůžky a mají přes 2000 zaměstnanců, roční obrat nemocnic je kolem dvou miliard korun.

Loni nemocnice kraje podle předběžných výsledků prohloubily ztrátu na 67 milionů korun z předloňského minusu 63 milionů korun. Udržení ztráty zhruba na úrovni roku 2012 však nemocnicím zajistilo to, že jim kraj loni ze svého rozpočtu zvedl provozní dotaci na 251 milionů korun z předloňských 192 milionů. Letos kraj plánuje, že nemocnice při snížené dotaci na 176 milionů vytvoří zisk dva miliony korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?