Nový systém datové komunikace s nemocnicemi zkouší v Jihomoravském kraji

19. 5. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje oznámila spuštění zkušebního provozu nového systému propojení mezi dispečery záchranné služby a nemocnicemi.




Posádka zapíše stav pacienta a přepošle jej dispečinku, čímž se vyhne nedorozuměním v komunikaci. Systém má vyloučit zkomolení či ztrátu informací při domluvě s operátorem tísňové linky.

Možnost selhání

„Současná praxe je taková, že někdo zavolá na tísňovou linku 155, sdělí operátorce informace a ta na základě toho, co si zapíše nebo pamatuje, pošle na místo zdravotnickou posádku. Potom obvolává nemocnice, kam může personál pacienta odvést,“ popsal postup primář oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice Brno Martin Doleček. Problém ovšem nastává například v momentě, když nemocnice pacienta odmítnou kvůli nedostatku urgentních lůžek nebo když dispečerka zajišťuje více pacientů najednou.

Přesná a rychlá komunikace

Nový projekt „Bezpečný region“, v rámci kterého je spuštěna i datová komunikace, stojí cca 20 milionů korun, z nichž 80 % hradí dotace z Evropské unie. Projekt nahradí verbální spojení posádky s operátorem tísňové linky datovou komunikací. „Údaje o pacientovi i jeho stavu zapíše posádka do takzvané datové věty do tabletu a informaci odešle. Díky systému se pak dostanou na dispečink, kde operátor situaci vyhodnotí, pošle je do koncového zařízení a posádce oznámí, kam má pacienta odvézt,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová. Celý proces se tím má urychlit. Po půl roce zkušebního provozu, tedy od začátku příštího roku, chce kraj spustit ostrý provoz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?