Nový test předpoví zhoršení stavu pacientů s roztroušenou sklerózou

28. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rakouským vědcům se podařilo vyvinout krevní test, který je schopen s 95% úspěšností určit, zda u pacienta trpícího rannými neurologickými symptomy dojde k znovuzplanutí příznaků do osmi měsíců...


Rakouským vědcům se podařilo vyvinout krevní test, který je schopen s 95% úspěšností určit, zda u pacienta trpícího rannými neurologickými symptomy dojde k znovuzplanutí příznaků do osmi následujících měsíců. Svůj test popsali v odborném časopisu New England Journal of Medicine. Informoval o tom server NewScientist.com.

Test je založen na detekci dvou typů autoimunitních protilátek. Pokud se v krvi pacienta vyskytují, je u něj 76krát vyšší pravděpodobnost rozvinutí roztroušené sklerózy než u pacientů bez těchto protilátek. U čtvrtiny nemocných, u kterých testy neprokázaly přítomnost zmíněných protilátek, se nemoc může vyskytnout do osmi let.

„Otestovali jsme 103 pacientů s rannými symptomy a u všech 65 z nich, kteří měli test pozitivní na vybrané autoimunitní protilátky, došlo k velmi rychlému nástupu nemoci do 14 měsíců,“ řekl pro NewScientist Thomas Berger, vedoucí studie z univerzity v Insbruku.

„Je to dobrá zpráva pro ty, kdo se chtějí léčit interferonem beta, který dokáže zabránit návratu nemoci v 35 procentech případů. Mohou nyní dostat lék dříve nebo před tím, než se jejich stav ještě více zhorší,“ dodal Berger.

Test stojí přibližně 50 euro (asi 1600 Kč), což je asi 12krát méně, než náklady na magnetickou rezonanci, uvedl server.

Dosud není zcela přesně jasné, jakou roli hrají protilátky v případě onemocnění roztroušenou sklerózou, ale podle Bergera pravděpodobně přímo napadají myelinovou vrstvu neuronů.

Související odkazy:

NEJM: Do Myelin-Directed Antibodies Predict Multiple Sclerosis? (extract)

(mka), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?