Nový Zéland chce za čtyři roky zvýšit daň na tabák o 40 procent

25. 5. 2012 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový Zéland chce v příštích čtyřech letech zvýšit daň na tabákové výrobky o více než 40 procent. Podle agentury AP to ve čtvrtek oznámila novozélandská vláda. V roce 2016 by tak krabička cigaret mohla stát průměrně 20 novozélandských dolarů (asi 305 korun).


Wellington doufá, že se mu pomocí vyšších daní a nových omezení podaří dosáhnout toho, že do roku 2025 bude země zcela nekuřácká. Podle novozélandského zastoupení společnosti British American Tobacco ale zvýšení daní povede k růstu černého trhu.

Daně na Novém Zélandu nyní tvoří více než 70 procent ceny cigaret, které tak patří mezi nejdražší na světě. Zdravotnické úřady nedávno uvažovaly o zvýšení ceny krabičky cigaret na 100 novozélandských dolarů (asi 1500 korun), návrh ale nakonec neprošel. V červenci však v platnost vstoupí jiné opatření, podle kterého budou obchodníci muset cigarety odstranit z vitrín a uchovávat pod pultem.

Podle Susan Jonesové z koncernu British American Tobacco vládní restrikce týkající se nákupu cigaret na trhu povedou k nárůstu nelegálního obchodu. AP ale napsala, že úřady dosud registrovaly jen několik případů nelegálního prodeje tabákových výrobků.

Od roku 1986 se podíl kuřáků mezi dospělými Novozélanďany snížil o přibližně deset procentních bodů na dnešních asi 20 procent. Prodej cigaret se propadl ještě razantněji. Podle AP to naznačuje, že ti lidé, kteří se cigaret zcela nevzdali, s rostoucími cenami kouření omezili.

V ČR kouří 30 procent lidí nad 15 let, mezi mladými od 15 do 18 let kouří až 40 procent. Na přímé následky kouření v ČR ročně umírá kolem 20.000 lidí, což je zhruba pětina všech zemřelých. Z 1000 cigaret se v ČR platí spotřební daň 83 eur (asi 2100 korun).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?