Novým náměstkem ministra Vojtěcha se stal právník Filip Vrubl

2. 3. 2018 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) včera svým politickým náměstkem jmenoval odborníka na zdravotnické právo Filipa Vrubla. Bude se zabývat hlavně legislativou k zavedení lékového záznamu a dalšími věcmi spojenými s e-recepty. Ministerstvo o tom informovalo na svém webu.


Vrublovým úkolem bude dále stabilizace lékárenského sektoru, především odměňování a zajištění dostupnosti lékáren. V budoucnu má koordinovat i legislativní revizi systému cen a úhrad léčiv, regulaci vstupu inovací do systému zdravotního pojištění a zavádění systému HTA (Health Technology Assessment), který umí spočítat, jakou měřitelnou hodnotu pro pacienty nový prostředek přináší a jak je to v proporci s vynaloženými penězi.

Čtyřiatřicetiletý Vrubel byl několik let ředitelem odboru farmacie na ministerstvu zdravotnictví. V roce 2013 se stal náměstkem ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) se zodpovědností za všechny odborné agendy ústavu. Byl členem odborných komisí jak při ministerstvu zdravotnictví, tak i na vládní úrovni a v rámci pracovních skupin Evropské komise a Rady. Po odchodu ze SÚKL přešel do poradenského a advokátního sektoru. Krátce působil jako externí poradce ministra Vojtěcha. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity.

„Právníků, jako je pan Vrubel, kteří by se specializovali na zdravotnictví a mají jak zkušenost ze státní správy, tak i ze soukromého sektoru, a mohou tak komplexně pochopit a popsat různé souvislosti, není mnoho. Proto jsem přesvědčen o tom, že pan Vrubel bude pro ministerstvo velkým přínosem,“ uvedl Vojtěch.

Za doby Vrubelova působení na ministerstvu SÚKL chyboval ve výpočtu ceny léků na bronchitidu, která zvýšila náklady zdravotních pojišťoven asi o 50 milionů korun. Rozhodnutí o odvolání pojišťoven, podle kterého jsou úhrady správně, podepsal podle Deníku Vrubel jako tehdejší ředitel odboru farmacie.

Podle mluvčí resortu Gabriely Štěpanyové jsou informace deníku interpretovány s cílem poškodit ministra a jeho tým. „Zásadně odmítáme, že by Filip Vrubel způsobil v minulosti za svého působení na ministerstvu jakoukoliv škodu,“ řekla. Vrubel podle ní na ministerstvu rozhodoval o tisících správních řízeních. Chybu podle ní pojišťovny nerozporovaly, protože jinak by mohlo být zrušeno.

Počet odborných náměstků ministra se po prosincové systemizaci snížil z pěti na čtyři. Spojením dvou samostatných sekcí vznikla nová sekce ekonomiky a zdravotního pojištění. Náměstka pro ni ministerstvo hledá ve výběrovém řízení, nastoupit měl od března. Přihlásili se tři zájemci.

Sekci legislativy a práva ministerstva vede i po změně ministra Radek Policar a sekci zdravotní péče Roman Prymula. Sekci ochrany a podpory veřejného zdraví vede hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Politickými náměstky bývalého šéfa resortu Miloslava Ludvíka (ČSSD) byli Lenka Teska Arnoštová (ČSSD) a Kamal Farhan (ANO), kteří z ministerstva již odešli.

K personálním změnám dochází od nástupu nového vedení i v ministerstvem řízených organizacích. Ministr odvolal ředitele Fakultní nemocnice Ostrava Stanislava Němečka (ČSSD) a ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Alenu Vrbovskou. Rezignovali také ředitelka Státního zdravotního ústavu Jitka Sosnovcová a před koncem loňského roku ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta.

Babišova menšinová vláda, která v polovině ledna podala demisi, byla opozicí kritizována za to, že prováděla personální změny na ministerstvech už několik dní po svém jmenování, aniž měla důvěru většiny poslanců. Schůze Sněmovny k personálním změnám, které provádí Babišova vláda v demisi, by se měla uskutečnit v pátek 9. března.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?