Novým ředitelem Nemocnice Na Františku bude Libor Filipi

22. 5. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Novým ředitelem pražské Nemocnice Na Františku bude Libor Filipi, bývalý ředitel nemocnice v Sedlčanech. Do funkce jej dnes jmenovali radní Prahy 1, informovala ČTK mluvčí městské části Veronika Blažková. Radnice si od nového vedení své příspěvkové organizace slibuje, že zlepší její hospodaření a nemocnici vyvede z červených čísel.


Filipi se své funkce ujme 18. června. Do té doby v čele zařízení setrvá Jiří Veigert, který byl dočasným řízením nemocnice pověřen před více než měsícem. Krátce poté, co odešel předchozí ředitel Josef Valenta.

Od Valentova nástupce Praha 1 očekává, že napraví hospodaření nemocnice a dovede ji k výdělečnosti, aniž by tím nějak utrpěl stávající rozsah lékařské péče. Instituce také musí zůstat majetkem městské části.

Podle Blažkové má Filipi pro splnění tohoto úkolu ty nejlepší předpoklady. V minulosti působil nejen v čele sedlčanské nemocnice, ale také na pozici obchodního ředitele v bankovním sektoru.

Podle vedení Prahy 1 roční provozní dotace nemocnici v minulých letech činila zhruba 25 milionů korun. Pro rok 2011 pak byl rozpočet instituce snížen na necelých 20 milionů, letos je to zhruba 16 milionů.

Nemocnice Na Františku je jediným zdravotnickým zařízením v Praze, které spravuje některá z městských částí. V budoucnu by ale ostatní nemocnice v metropoli mohly spadat nikoli pod ministerstvo zdravotnictví, ale pod správu hlavního města.

Metropole usiluje o Thomayerovu nemocnici, podolskou porodnici a dále o nemocnice Homolku a Bulovku. Praha by tak vytvořila zdravotnický holding se společnými nákupy léků, zdravotnického materiálu a přístrojů a rozdělením péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?