Novým ředitelem olomoucké nemocnice je Roman Havlík

28. 2. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomouckou fakultní nemocnici od 1. března povede její dosavadní náměstek Roman Havlík. V čele zdravotnického zařízení nahradí Radomíra Maráčka, který je v souvislosti s výkonem své funkce obžalován ze tří trestných činů.


Havlíka do funkce jmenoval ministr zdravotnictví Leoš Heger, a to na doporučení výběrové komise. Informovalo o tom ministerstvo na svém webu.

Výběrové řízení na šéfa olomoucké nemocnice ministr vyhlásil loni na podzim. Odůvodnil ho tím, že i když je Maráček dobrým manažerem, nemůže být vedení nemocnice v provizoriu. Manažer je kvůli trestnímu stíhání několik měsíců na neplacené dovolené a nemocnici řídí jeho statutární zástupce.

Maráček byl v čele nemocnice od července 2007, z funkce odejde k 29. únoru, upřesnilo dnes ministerstvo.

„Osobně se pro mě nic nemění, protože jsem nemocnici poslední rok vedl jako zástupce ředitele. Chci pokračovat v trendu z minulých let a udržet nemocnici v kladných číslech. Neplánujeme razantní rušení lůžek, omezování péče nebo propouštění zaměstnanců,“ sdělil ČTK Havlík.

Maráček je obžalován z porušování závazných pravidel hospodářského styku, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Státní zástupce škodu vyčíslil na téměř sedm milionů korun. Manažerovi v případě odsouzení hrozí až osm let vězení. Krajský soud v Olomouci se bude případem znovu zabývat 21. března.

Do výběrového řízení na nového ředitele nemocnice se přihlásilo pět zájemců. Ministerstvo chtělo po uchazečích vysokoškolské vzdělání magisterského studijního programu, zkušenosti s řízením a ekonomikou zdravotnictví, deset let praxe a občanskou bezúhonnost.

Havlík vystudoval lékařskou fakultu v Olomouci v oboru všeobecné lékařství, docenturu získal z chirurgie. V olomoucké fakultní nemocnici byl náměstkem léčebné péče, zástupcem ředitele a zástupcem přednosty I. chirurgické kliniky pro výuku v rámci Lékařské fakulty Univerzity Palackého, informovalo ministerstvo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?