Novým ředitelem zdravotní skupiny Agel bude Ján Dudra

24. 2. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Novým generálním ředitelem skupiny Agel, která je soukromým poskytovatelem zdravotní péče, bude od 1. března dosavadní člen představenstva Ján Dudra (49). Vystřídá Filipa Horáka (47), který byl do ředitelské funkce jmenován v roce 2011 a od března bude členem dozorčí rady společnosti Agel.


ČTK to řekla mluvčí skupiny Agel Hana Szotkowská.

Dudra zastává od začátku loňského roku místo ředitele Vzdělávacího a výzkumného institutu AGEL a v představenstvu má na starost vědu a výzkum. „K vědeckým aktivitám má poměrně blízko, neboť od roku 1993 do roku 1997 vedl v rámci doktorandského studia výzkumný projekt na Klinice kardiovaskulární chirurgie v Sapporu. Kromě toho působil na manažerských pozicích v nemocnicích Nymburk, Kutná Hora a Mladá Boleslav,“ uvedla Szotkowská.

Titul Ph.D. Dudra obhájil v roce 1999 na Klinice kardiovaskulární chirurgie, na Hokkaidské univerzitě v Sapporu. V roce 2012 na Slovenské zdravotnické univerzitě v Bratislavě absolvoval studium zaměřené na management veřejného zdravotnictví. „Dudra je také spoluautor 25 odborných článků, 35 odborných přednášek a odborné monografie,“ podotkla mluvčí.

Skupina Agel nyní v Česku provozuje 11 nemocnic a několik dalších zdravotnických zařízení. Od roku 2006 působí společnost Agel prostřednictvím své dceřiné společnosti Agel SK i na Slovensku, kde provozuje čtyři nemocnice. Pod skupinu spadá síť akreditovaných zdravotnických laboratoří, ústavních a veřejných lékáren a také distribuční společnost MARTEK MEDICAL.

Skupina Agel každoročně investuje do svých zdravotnických zařízení zhruba 650 milionů korun. Od roku 2007 vydala na investice víc než 3,5 miliardy. V Česku skupina Agel zaměstnává zhruba 7500 lidí a ročně hospitalizuje přes 170.000 pacientů.

Akciová společnost Agel, v níž má většinový podíl miliardář Tomáš Chrenek, předloni vydělala rekordních 622 milionů korun při obratu zhruba 11 miliard korun. Horák už dříve uvedl, že dvě třetiny hospodářského výsledku tvoří zisk distribučních společností skupiny. Zdravotnická zařízení mají na zisku společnosti Agel podle Horáka pouze třetinový podíl. Výsledky loňského hospodaření zatím nebyly zveřejněny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?