Novým šéfem zadlužené nemocnice Náchod bude Chotěborský

23. 6. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Novým šéfem zadlužené krajské Oblastní nemocnice Náchod bude od 1. července Zbyněk Chotěborský, který dříve pracoval jako ekonomický náměstek v pražské Všeobecné fakultní nemocnici.


Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, který krajské nemocnice řídí, Chotěborského do čela náchodského zařízení vybral bez výběrového řízení na omezenou dobu. Uvedla to Mladá fronta Dnes v příloze pro hradecký kraj.

V Náchodě, který je s 1000 zaměstnanci největší krajskou nemocnicí, je napjatá atmosféra. Zaměstnanci nemocnice tento týden v otevřeném dopise vystoupili s tvrdou kritikou kraje. Mají obavu, zda nemocnici kvůli stále odkládané miliardové rekonstrukci nehrozí útlum. Kraj jejich obavy odmítl.

Chotěborský bude nemocnici řídit z pozice předsedy představenstva, protože kraj ke konci června v krajských nemocnicích zrušil pozice ředitelů a jejich pravomoci dal šéfům představenstev. V čele nemocnice Chotěborský naradí Miroslava Vávru, který půjde řídit nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem. Řádné výběrové řízení na šéfa náchodské nemocnice by mělo být vypsáno na podzim, uvedl šéf holdingu Jiří Skřivánek.

Výběr manažera bez konkurzu kritizují někteří koaliční zastupitelé z ČSSD a KSČM. „Není úplně košer, že je na toto místo dosazen člověk bez výběrového řízení. Nesouhlasím s tím, vždy jsme slibovali transparentní postup,“ řekl předseda zdravotního výboru kraje senátor Pavel Trpák (ČSSD). Podle radní pro zdravotnictví Jany Třešňákové (ČSSD) by se prý výběrové řízení nestihlo kvůli změnám v holdingu.

Náchodská nemocnice si z dřívější doby nese kumulovanou ztrátu 170 milionů korun, celkový dluh všech čtyř nemocnic kraje je 320 milionů korun. Na hejtmanství se nyní jedná o tom, zda kraj náchodské nemocnici na umazání starých dluhů pošle 50 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?